Lehtikuva/ KHALED DESOUKI

Egyptin armeijan ja syrjäytetyn presidentti Mohammed Mursin kannattajien verisille yhteenotoille Kairossa ja Aleksandriassa on tiedossa ainakin yksi varma voittaja: Yhdysvaltain aseteollisuus. Maan hallinnolle Egyptin tilanne on vaikeampi kysymys.

Egyptin armeijan miesvahvuus on 440 000 sotilasta. Myös sen asevoima on massiivinen. Se pitää sisällään hävittäjiä, taisteluhelikoptereita, sotalaivoja ja ohjuksia, mutta myös mielenosoitusten ja sisäisten levottomuuksien hillitsemiseen käytettyä kalustoa: joukkojenkuljetusvaunuja, sinkoja, puoliautomaattiaseita, kumiluoteja ja kyynelkaasukranaatteja.

Käytännössä Egyptin armeija on saanut lähes koko asearsenaalinsa ilmaiseksi. Viulut maksaa Yhdysvallat, ”palkkiona” siitä, että Egypti allekirjoitti syyskuussa 1978 Yhdysvaltojen kätilöimän Camp Davidin rauhansopimuksen Israelin kanssa.

Raha palaa lahjoittajalle

Egypti on Israelin jälkeen toiseksi eniten avustuksia Yhdysvalloilta saava maa. Sen vuosittain Yhdysvalloilta saama apu on 1,5 miljardia dollaria. Armeijalle korvamerkityistä 1,3 miljardista dollarista vastaa Yhdysvaltojen ulkomaiden sotilaallisen rahoituksen ohjelma (FMF).

Lähi-idän ja Afrikan kysymyksiin keskittyneen Forecast Internationalin sotilasasiantuntijan Nicole Augerin mukaan Yhdysvaltojen sotilaallinen tuki Egyptille on käsittämättömän suuri. Hänen mukaansa yli 35 prosenttia Egyptin armeijan saamasta avustuksesta käytetään joka vuosi uusien yhdysvaltalaisten asejärjestelmien hankkimiseen. Lisäksi hankitaan erilaisia aseita, ammuksia, ohjelmistosovelluksia ja päivityksiä jo olemassa olevaan kalustoon.

FMF-ohjelman lisäksi Yhdysvallat tukee Egyptiä lahjoittamalla sille ylijäämävarusteita. Lisäksi se on myöntänyt sotilaskoulutukseen vuosittain 1,3–1,9 miljoonaa dollaria.

ILMOITUS

Yhdysvaltain kongressin tutkimuspalvelun (CRS) mukaan Egypti on saanut vuosina 2004–2011 Yhdysvalloilta yhteensä 11,8 miljardin dollarin arvosta sotilasapua.

Yhdysvalloilla vaikeuksia pitää linjansa

Armeijan siirtyminen valtaan Egyptissä on Yhdysvaltain hallinnolle kiusallinen tilanne. Koska armeija vei vallan vaaleilla valitulta Mursilta, Yhdysvaltojen olisi oman lainsäädäntönsä mukaan lopetettava apunsa Egyptille. Laki kieltää avustamasta maata, jossa armeija ottaa vallan demokraattisesti valitulta johdolta. Vime vuonna apu evättiin Norsunluurannikolta ja Fidžiltä.

Toistaiseksi presidentti Barack Obaman hallinto ei ole puuttunut Egyptin avustuksiin.

”Tutkimme ja seuraamme asiaa ja käytämme tarpeeksi aikaa ja teemme johtopäätöksen, joka sopii yhteen poliittisten tavoitteidemme ja kansallisen turvallisuuden kanssa”, sanoo Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney. ”Emme kuitenkaan usko, että etujemme kannalta on viisasta tehdä äkillisiä päätöksiä tai johtopäätöksiä ja muuttaa avustusohjelmaamme välittömästi.”

Ennen Camp Davidin rauhansopimusta Egypti oli pitkään Neuvostoliiton aseistama ja sillä oli ystävyys- ja yhteistyösopimus Moskovan kanssa. Huolimatta siitä, että se siirtyi Yhdysvaltojen liittolaiseksi jo 35 vuotta sitten, vierottuminen neuvostoajan aseistuksesta on edelleen kesken.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!