Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Risto Kalliorinne haastaa sanomalehti Kalevan kolumnissaan perussuomalaisten puoluesihteerin perustelemaan väitteitään.

Perussuomalaisten uusi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei Kalliorinteen mukaan yllättänyt ketään ensimmäisellä poliittisella vaatimuksellaan, jonka mukaan ”Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on tiukennettava.”

Kalliorinne kysyy, mitä puoluesihteeri tarkoittaa? Ylivoimaisesti suurin osa maahanmuuttajista (90 prosenttia) tulee maahan työn, opiskelun tai perhesiteen perusteella.

– Oletan, että tiukentamisvaatimukset eivät koskeneet näitä loma- ja työmatkoilla rakastuneita, yliopistoissa pakertavia tai mansikkapelloilla ahkeroivia ulkomaalaisia, vaan vaatimus osoitettiin erityisesti pakolaisuuden vuoksi Suomesta turvaa hakeville ihmisille. Turvapaikanhakijat näet leimaavat kaikkea Suomen maahanmuuttokeskustelua, vaikka heitä on ainoastaan 10 prosenttia kaikista Suomeen pyrkivistä ulkomaalaisista.

Mielikuvilla pelataan

Maahanmuuttokriittiset poliitikot pelaavat Kalliorinteen mukaan mielikuvilla, luovat vastakkainasettelua ja vääristelevät faktoja. He antavat kuvan, että Suomen maahanmuuttolinja olisi jotenkin poikkeuksellisen leväperäistä, vaikka Suomi on aina vetänyt tiukkaa linjaa humanitäärisessä ja työperäisessä maahanmuutossa.

ILMOITUS

– Myös osa positiivisesti maahanmuuttoon suhtautuvista syyllistyy naiviin monikulttuurisuuden ihannointiin ja sulkee silmänsä monen maahanmuuttajan vaikeuksilta.

Rajojen sulkeminen ja eristäytyminen ei Kalliorinteen mukaan ole vaihtoehto kansainvälistyvässä maailmassa. Hän muistuttaa kolumnissaan, että oikeus hakea turvapaikkaa on perua toisen maailmansodan juutalaisvainoista.

– Tuolloin 1939 saksalainen St. Louis -linjalaiva kierteli maailman satamia kyydissään 930 viime hetkellä natsihallintoa paennutta juutalaista. Mikään valtio ei halunnut ottaa laivaa vastaan ja aluksen oli palattava Eurooppaan, jolloin osa matkustajista päätyi kaasutettavaksi keskitysleireihin. Sodan jälkeen sovittiin perusoikeudesta hakea turvapaikkaa vieraan valtion rajalle saapuessaan ja jokainen tapaus tutkitaan ennen kuin kielteinen tai myönteinen päätös oleskeluluvasta tehdään.

Uhat voitava osoittaa

Myönteisen päätöksen voi saada jos kykenee osoittamaan, että kotimaassa uhkaa kuolemanrangaistus, teloitus, kidutus, muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu tai on suuri riski joutua vakavaan henkilökohtaiseen vaaraan vallitsevan aseellisen selkkauksen vuoksi. Kaksi kolmasosaa Suomeen pyrkivistä turvapaikanhakijoista ei täytä näitä tiukkoja kriteerejä ja heidät käännytetään pois, loput saavat oleskeluluvan.

– Kuinka moni heistäkin puoluesihteeri Slunga-Poutsalon tiukemman linjan koekaniineina saisi käännytyspäätöksen ja löytäisi kotimaassaan itsensä vankityrmästä tai päätyisi keskelle sisällissodan pommisadetta?