Lauri Hannus

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio patistelee Suomen viranomaisia tehostamaan rasististen tekojen valvontaa.

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI antoi 9. heinäkuuta Suomea koskevan neljännen maaraportin, jossa esitetään 49 suositusta.

Komissiolle ”on kerrottu jokapäiväisen rasismin lisääntyneen esimerkiksi kaduilla ja kaupoissa vuoden 2011 vaalien jälkeen”. Raportin mukaan tämä osoittaa, että perussuomalaisten edustamalla muukalaisvihamielisellä puheella on suora vaikutus tiettyjen vähemmistöryhmien arkeen.

Raportissa kerrotaan, että romaneja ja maahanmuuttajia syrjitään baareissa ja yöklubeissa, mutta syrjinnän kohteet tekevät valituksia hyvin harvoin, koska syrjimistä on vaikea osoittaa toteen.

Komissiota huolestuttaa myös, että vartijat seuraavat erilaisten vähemmistöjen edustajia kaupoissa toistuvasti.

Osa suomalaisesta mediasta ilmaisee raportin mukaan avoimesti rasismia ja muukalaisvihamielisyyttä sekä samastaa islamin terrorismiin.

ILMOITUS

Suositukset: Rasismiin puututtava, vähemmistövaltuutetun valtaa lisättävä

ECRI suosittelee, että viranomaiset tehostavat rasististen tekojen valvontaan tähtääviä toimenpiteitä. Komissio ehdottaa, että vähemmistövaltuutetun toimialaa ja valtaa laajennetaan ja että syrjintälautakunta voisi myöntää korvauksia uhreille.

Lisäksi komissio kiinnittäisi huomiota työelämän syrjinnän ja ennakkoluulojen torjumiseen sekä erityisesti saamelaisten, venäläisten, somalien ja romanien asemaan Suomessa.

Myös turvapaikkahakemusten käsittelyä suositellaan nopeutettavan. Komission mukaan viranomaisten tulee varmistaa, että turvapaikanhakijoita ei pidetä vankeudessa.

ECRI vieraili Suomessa helmi-maaliskuussa 2012. Komission jäsenet ovat riippumattomia rasismi-, muukalaisvastaisuus-, antisemitismi- ja suvaitsemattomuuskysymysten asiantuntijoita.

Raporttien laatimisessa käytettyihin menetelmiin sisältyy asiakirjojen analysointia, tutustumismatka ja sen jälkeen luottamuksellisia keskusteluja viranomaisten kanssa.

Lue ECRIn raportti englanniksi (pdf)