Vasemmistoliiton kansanedustaja Risto Kalliorinne tukee Ammattiliitto Pron Antti Rinteen esitystä, että valtio tulisi Renesasin osaomistajaksi.

– Kun Renesasin Suomen toiminnoille etsitään ostajaa, niin esimerkiksi Solidium voisi olla omistajana, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Risto Kalliorinne tiedotteessaan.

Yle Uutiset kertoi torstaina 27. kesäkuuta japanilaisyhtiö Renesas Mobilen irtisanovan kaikki 808 työntekijänsä Suomessa. Solidiumista, joka on Suomen valtion omistama sijoitusyhtiö, tuli kevään aikana Talvivaaran suurin yksittäinen omistaja.

Kalliorinteen mielestä Solidiumin mukaantulo omistajaksi olisi erittäin perusteltua, jotta kansallisesti tärkeä mobiiliteknologian osaaminen saadaan pidettyä Suomessa.

Kalliorinteen mukaan Renesas-yhtiöön sijoittaminen ei sisältäisi yhtä suuria taloudellisia riskejä kuin Talvivaara, mutta hyödyt olisivat valtavat sekä alueellisella että kansallisella tasolla.

– Renesas-yhtiön mahdollisuudet markkinoilla ovat hyvät, tuote on kilpailukykyinen ja työntekijöiden osaaminen on huippuluokkaa. Miksi tällaisen yhtiön omistaminen ei kiinnostaisi valtiota, jos lähes konkurssikypsä ja suurissa vaikeuksissa kahlaava kaivosyhtiökin on sijoittamisen arvoinen, Kalliorinne kyselee.

Oululaisen kansanedustajan mielestä Oulun seudun IT-teknologian hurja rakennemuutos tarvitsee ennakkoluulottomia elvytystoimia. Pelkkä yrittäjyyden tukeminen, valtion rakennemuutosrahat ja kaupungin työllistämistoimenpiteet eivät riitä.