Suojelupoliisi haluaa lisätä suomalaisten verkkoseurantaa. Poliisiylijohtaja tukee Supon tavoitetta, tietosuojavaltuutettu ja Effi arvostelevat.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo Talouselämä-lehdelle, että Suomen viranomaiset tarvitsevat uusia työkaluja verkkoliikenteen seurantaan.

– Täytyy olla keino seurata mitä tietoverkoissa kulkee ja kyky havaita poikkeamia ja arvioida, mitä niiden taustalla on, Pelttari sanoo.

Ruotsissa radiotiedustelulaitos FRA on seurannut maan läpi kulkevaa nettiliikennettä viiden vuoden ajan. Supon mukaan Ruotsin mallia on tarpeen miettiä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo Ylen haastattelussa olevansa tietoinen Supon tavoitteesta. Paateron mukaan lisäoikeuksia valvontaan tarvitaan koko poliisilaitokselle.

Sekä Pelttari että Paatero perustelevat valvonnan lisäämistä kyberuhkien torjumisella. Paatero mainitsee esimerkiksi verkkohyökkäykset viranomaisia vastaan.

ILMOITUS

Effi: Ruotsin vakoilumalli kolhi maan mainetta

Kansalaisten oikeuksia netissä puolustavan Electronic Frontier Finlandin puheenjohtaja Timo Karjalainen sanoo Ylelle, että yritykset ovat siirtäneet valvonnan takia toimintaansa pois Ruotsista. Hän pitää avainsanoihin perustuvaa netin seulontavalvontaa ongelmallisena ja kysyy, mihin vedetään epäilyttävän viestinnän raja.

Karjalaisen mukaan valvonnan lisääntyminen kertoo siirtymästä tilanteeseen, jossa jokainen on lähtökohtaisesti potentiaalisesti syyllinen tai aikeissa tehdä rikoksen.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio huomauttaa, että luottamuksellinen viestintä kuuluu yhteiskuntaan. Aarnio vaatii, että kansalaisten ja yritysten oikeusturva otetaan huomioon ja poliisin toimivallan lisäämisen vaikutukset arvioidaan.