Lehtikuva/ LOUISA GOULIAMAKI

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli kolme neljäsosaa Kreikan ”pelastuspakettien” rahoista on tosiasiassa mennyt finanssisektorille.

Itävallan Attac-järjestön maanantaina julkaisemassa tutkimuksessa lasketaan, että tähän mennessä Kreikan ”pelastamiseen” annetuista 207 miljardista eurosta peräti 160 miljardia on mennyt pankkien ja sijoittajien pelastamiseen.

160 miljardia euroa on yli 77 prosenttia tuen kokonaismäärästä. Vajaa kaksi kolmasosaa tästä summasta on mennyt ulkomaisille lainoittajille ja loput kreikkalaisille pankeille.

Euroopan unionin, Euroopan keskuspankin (EKP) ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) eli niin sanotun troikan myöntämästä tuesta siis 77 prosenttia on käynyt vain kääntymässä Kreikan tileillä.

”Poliittiset eliitit eivät ole yrittäneet pelastaa kreikkalaisia, vaan finanssisektorin.”

Kreikan budjetin tukemiseen on kolmen vuoden aikana annettu vajaa 44 miljardia euroa. Samana aikana valtio on kuitenkin maksanut lähes 35 miljardia joukkovelkakirjojen korkoja.

Itävallan Attacin Lisa Mittendrein sanookin järjestön tiedotteessa, että ”poliittiset eliitit eivät ole yrittäneet pelastaa kreikkalaisia, vaan finanssisektorin”. Mittendreinin mukaan ”ei ole enää perusteita Euroopan poliitikkojen pönkittämälle uskomukselle, jonka mukaan Kreikalle annetut pelastuspaketit olisivat auttaneet tavallisia ihmisiä”.

Saksan hallitus reagoi saksankielisessä lehdistössä laajalti uutisoituun raporttiin. Sen mukaan kreikkalaiset ovat hyötyneet rahoista, koska Kreikan hallitus on niiden avulla saanut lisää aikaa toteuttaa uudistuksia. Kaikki kreikkalaiset ovat Berliinin mukaan lisäksi hyötyneet siitä, että lainaajat on pelastettu konkurssilta.

Aiheesta enemmän torstaina 20.6. ilmestyvässä Viikkolehdessä.

Attacin raportti (englanniksi)