”Ei voi loputtomiin silitellä”, Arhinmäki sanoo.

Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho arvioi Uudessa Suomessa, että vasemmistoliiton puoluekokouksessa ”kaikenlainen kritiikki kiellettiin ministereiden toimesta”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki vastaa, että vasemmistoliitossa on aina esitetty perusteltua kritiikkiä.

– Jopa puheenjohtaja esittää kritiikkiä hallituksen päätöksille. Vasemmistolaiseen kulttuuriin kuuluu yhteiskuntakriittisyys ja välillä se jopa näyttäytyy sitä kautta, että ollaan liian kriittisiä itseäkin kohtaan, Arhinmäki vastaa.

”Pohdittiin, oliko taklaus niin törkeä, että annetaan punainen kortti vai riittääkö keltainen”.

– Jatkossakin pitää käydä avointa keskustelua siitä, mitkä päätökset ovat hyviä ja mitkä huonoja.

Taustalla on vasemmistoliiton puoluehallituksen keskiviikkona tekemä päätös, jolla vaaditaan Yrttiahon puolueosastolta tämän erottamista puolueesta. Vasemmistoliittoon kuulutaan paikallisosastojen kautta ja vain paikallisosasto voi erottaa jäsenen. Yrttiaho on raisiolaisen osaston jäsen.

ILMOITUS

Puoluehallitus perustelee esitystä puolueen vastaisella toiminnalla. Yrttiaho vieraili puhujana lauantaina SKP:n puoluekokouksessa Vantaalla samaan aikaan, kun vasemmistoliitto piti puoluekokousta Tampereella.

Miksi roikkuu mukana?

Arhinmäen mukaan erottamisessa on kyse siitä, että vaikka puolueessa väännetään asioista, tulee sitoutua yhteisiin sääntöihin, toimintatapoihin ja päätöksiin.

– Erottamispäätöksen takana ei ole vain yksi puhe, vaan se pitkä linja, joka alkoi, kun puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhteisessä kokouksessaan päättivät sääntöjen mukaan ja demokraattisesti, että puolue osallistuu hallitukseen. Sen jälkeen Yrttiaho ilmoitti, että hän ei tule tukemaan hallitusta missään kohtaa ja se on kyllä huomattu satoja ja satoja kertoja, kun hän on äänestänyt vastaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kantoja.

Arhinmäki ihmettelee sitä, että Yrttiaho viihtyy vasemmistoliitossa.

– Voi kysyä, että jos mikään puolueen päätös ei miellytä, miksi sitten roikkua mukana, hän sanoo.

Hänen mukaansa isolla osalla puolueväkeä raja ylittyi, kun Yrttiaho meni SKP:n kokoukseen pitämään yhden sen pääpuheenvuoroista.

– Samaan aikaan, kun vasemmistoliitto piti puoluekokoustaan, hän meni pitämään toisen puolueen puoluekokoukseen poliittisen tilannekatsauksen, jossa arvosteli erittäin voimakkaasti niin sanottua hallitusvasemmistoa.

”Ei voi loputtomiin silitellä”

Arhinmäki painottaa sitä, että tämä on vakavaa, koska kyse on vasemmistoliiton mandaatilla valitusta kansanedustajasta, joka menee tietoisesti pitämään puheenvuoron, jolla vahingoittaa puoluetta.

– Silloin on reagoitava. Ei voi loputtomiin vain silitellä päätä.

Arhinmäki huomauttaa, että puoluehallitus oli yksimielinen siitä, että Yrttiaho menetteli väärin. Kannat jakautuivat siitä, olisiko pitänyt antaa varoitus vai esitys puolueosastolle erottamisesta. Äänestystulos oli 11-3.

– Jalkapallotermein sanottuna pohdittiin, oliko taklaus niin törkeä, että annetaan punainen kortti vai riittääkö keltainen.

Enemmistö päätyi esittämään punaista. Arhinmäki myöntää, että puolueosaston on mahdollista jättää Yrttiaho erottamatta.

– Silloin asia palaa puoluehallitukseen.

Puoluehallitus voi erottaa koko puolueosaston. Se on muutaman hengen osasto.