Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho pitää hämmästyttävinä ja perusteettomina perusteluja, joiden perusteella vasemmistoliiton puoluehallitus haluaa erottaa hänet vasemmistoliitosta.

Vasemmistoliiton puoluehallitus päätti keskiviikkona, että se edellyttää Yrttiahon paikallisosastolta tämän erottamista. Vasemmistoliittoon kuulutaan paikallisosastojen kautta. Yrttiaho on raisiolaisen yhdistyksen jäsen.

Taustalla on muun muassa Yrttiahon vierailu ja puhe SKP:n puoluekokouksessa lauantaina Vantaalla. Vasemmistoliitto piti samaan aikaa omaa puoluekokoustaan Tampereella. Siellä Yrttiaho nähtiin sunnuntaina. Hän oli ilmoittautunut kokouksen seuraajaksi loppuviikosta.

Yrttiaho kieltää ”sivaltaneensa”

Yrttiaho toteaa tiedotteessaan, että vasemmistoliiton puoluehallitus tai puoluetoimisto ei ole ollut häneen yhteydessä asiasta.

– Pidän annettuja ohjeistuksia hämmästyttävinä ja perusteluiksi esitettyjä väitteitä perättöminä, hän toteaa.

– Kansan Uutisissa esitetty väite, että olisin puheessani ”sivaltanut erittäin voimakkaasti Vasemmistoliittoa” ei pidä paikkaansa. Arvostelin hallitusta ja sen politiikkaa ja totesin mm. yli miljardin euron vastikkeettomasta yhteisöverolahjasta yrityksille ja osakkeenomistajille.

ILMOITUS

Yrttiaho arvioi toimineensa eduskunnassa ja kentällä vasemmistoliiton vaalilupausten ja ohjelmien mukaisesti.

Varoitusta esitettiin

Vasemmistoliiton uuden, ensimmäistä kokoustaan pitäneen puoluehallituksen jäsenet kertovat, että erottamisasia tuli uuden puoluehallituksen kokoukseen yllätyksenä kesken kokouksen. Sitä ei ollut esityslistalla.

Helsinkiläinen Heidi Auvinen ilmoitti keskiviikkona, että hän pitää puoluehallituksen ratkaisua härskinä. Auvinen kertoo kannattaneensa erottamisen sijaan varoitusta. Varoitusvaihtoehtoa esitti puoluehallituksen toinen helsinkiläisjäsen Heikki Patomäki. He hävisivät äänestyksen äänin 11 – 3.

Heidän mukaansa on demokratian vastaista, että puoluehallitukseen tuotiin puolueen jäsentä koskeva erottamispäätös esityslistan ulkopuolelta kokouksen lopussa, jolloin oli jo valmiiksi kiire poistua kokoustilasta, ilman että jäsenillä oli mahdollisuutta tutustua asiaan, selvittää taustoja ja muodostaa mielipidettä.

– Puolueesta erottaminen on aina äärimmäisin toimenpide. Erottamiskehotus ilman harkinta-aikaa on liian kova toimenpide, eikä edusta sellaisia toimintatapoja, joita Vasemmiston tulisi käyttää, Auvinen kirjoittaa.

Hän vertaa SKP:tta pieneen kansalaisjärjestöön, jonka puoluehallituksen päätös saa näyttämään ainoalta vasemmistolaiselta vaihtoehdolta, koska vasemmistoliitossa ei hallituksen linjan kritisoimista hyväksytä.

– Lopuksi tahdon sanoa, että rakastan puoluettani kovasti, parempaa ei tällä hetkellä ole tarjolla. Arvostan myös äärimmäisen paljon työtä, jota ministerimme ovat tehneet, koska se ei varmasti ole ollut helppoa. Hallituksessa on saavutettu pieniä hyviä voittoja kuten työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen, Auvinen kuitenkin päättää kirjoituksensa.

”Samaa kritiikkiä”

Myös Patomäki arvioi asiaa blogissaan. Hän pohtii, että oman puolueen kritiikki kilpailevan puolueen puoluekokouksessa oli kaiketi raskauttava asianhaara. Hän ei kuitenkaan pitänyt Yrttiahon puheita poikkeuksellisina.

Hän kertoo sanoneensa puoluehallituksen kokouksessa keskiviikkona, että samaa kritiikkiä hallituksen linjauksia ja päätöksiä kohtaan kuulee niin puolueen sisällä kuin mitä erilaisimmissa julkisissa tiloissa, kaikkialla, missä puhutaan politiikkaa.

– Totesin myös, että voin helposti yhtyä moniin kohtiin, eli ainakin osa kritiikistä vaikuttaa perustellulta, Patomäki kirjoittaa Yrttiahon puheesta SKP:n puoluekokouksessa.