Lehtikuva/ Mikko Stig

Vasemmistoliiton puoluehallitus päätti keskiviikkona ohjeistaa erottamaan kansanedustaja Jyrki Yrttiahon.

Vasemmistoliittoon kuulutaan paikallisosastojen kautta ja vain paikallisosasto voi erottaa jäsenen. Puoluehallitus edellyttää Yrttiahon paikallisosastolta, että se erottaa tämän jäsenyydestään. Yrttiahon puolueosasto on Raision Vasemmistoliitto.

Puoluehallitus perustelee esitystä puolueen vastaisella toiminnalla.

– Puolueen vastainen toiminta liittyy siihen, että Yrttiaho kävi SKP:ssä puhumassa ja sivalsi erittäin voimakkaasti vasemmistoliittoa, kertoo puoluesihteeri Marko Varajärvi.

Yrttiaho oli lauantaina vasemmistoliiton puoluekokouksen aikaan pitämässä poliittista tilannekatsausta SKP:n puoluekokouksessa. Sunnuntaina hän oli vasemmistoliiton puoluekokouksessa seuraajana.

ILMOITUS

Kuppi tuli täyteen

Puoluehallitus äänesti asiasta tuloksella 11-3. Erottamisen vastaesitys oli antaa Yrttiaholle varoitus.

Varajärven mukaan sunnuntaina valittu puoluehallitus kävi asiasta pitkän keskustelun.

– Tämä oli tosi vaikea asia, mutta nyt nähtiin, että kuppi tuli täyteen, kun toisen puolueen kokouksessa arvosteltiin omaa puoluetta.

Varajärvi arvioi, että raisiolainen paikallisosasto kuulee Yrttiahoa ja tekee päätöksensä sen jälkeen.

Vasenryhmästä

Jyrki Yrttiaho on toisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Hänet on kummallakin kaudella valittu eduskuntaan vasemmistoliiton listoilta, mutta tällä vaalikaudella hänet ja lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi erotettiin vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä hallituksen esitysten vastaisen äänestämisen vuoksi.

Yrttiaho vastusti vasemmistoliiton menemistä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtamaan kuuden puolueen hallitukseen. Hän jätti hallitusneuvottelut kesken.

Ryhmästä erottaminen tapahtui pian hallituksen muodostamisen jälkeen vajaat kaksi vuotta sitten. Yrttiaho ja Mustajärvi muodostivat eduskuntaryhmäkseen Vasenryhmän.

Kaksikon suhtautuminen vasemmistoliittoon on ollut hyvin kriittistä. He ovat kuitenkin pysyneet vasemmistoliiton jäseninä.