Juha Antti-Poika

Uussuomalaisuus haastaa vanhat perinteet

Yleisö nauraa, kun näytelmän kampaaja nakkelee papiljottirullia asiakkaansa hiuksiin. Kaikki näyttelijät ovat teinityttöjä, syntyneet Suomessa, mutta taustalla ovat eri kulttuurit. Juontajan roolissa esiintyy Shugri, 15-vuotias uussuomalainen.

Shugri pyrki tänä keväänä Kallion lukioon, sillä hän haluaa jatkaa teatteriopintoja. Suomessa teatteri on houkutteleva ja arvostettu taidemuoto, josta kertovat korkeat hakijamäärät niin Kallion ilmaisutaidon lukioon kuin Teatterikorkeakouluunkin. Maahanmuuttajanuorten kulttuurissa on kuitenkin rajoitteita, etenkin nuorille, kotonaan asuville tytöille.

– On sivistyneitä perheitä, jotka antavat lapsille mahdollisuuksia tehdä, mitä haluavat. On sellaisia, jotka haluavat ohjata lapsia oman näkemyksensä mukaan, Roda Hassan, Turun kaupunginvaltuutettu kertoo oman kansansa, somalialaisten kulttuurista.

Näin asiat ovat Suomessa, mutta Hassan tarkentaa somalikulttuurin suhdetta esittäviin taiteisiin.

– Se on epäilyttävää ja hieman uskonnonvastaistakin.

ILMOITUS

Hassanin mukaan Somaliassa on teattereita, mutta näyttelijöitä saatetaan syrjiä. Vasta täysi-ikäisenä tyttö saa tehdä uravalintansa, poika pystyy valitsemaan helpommin.

– Jos tyttö asuu perheensä kanssa ja käyttäytyy hyvin sekä pukeutuu perinteen mukaan, hänen on helpompi toteuttaa omia toiveitaan, kolmen tytön ja kolmen pojan äiti Hassan kertoo.

– Uskon, että jonkin ajan päästä myös somalikulttuurista tulevat voivat olla näyttelijän ammatissa. Tärkeää olisi saada tytöillekin mahdollisuuksia.

Vaihtoehtoja kaikille

Kallion ilmaisutaidon lukion rehtorin Helena Helenius-Lamminparras ilahtuu, kun kuulee Shugrin unelmasta päästä kouluun. Tällä hetkellä uussuomalaisia ei Kallion ilmaisutaidon lukiossa ole.

– Olemme miettineet kovasti koulun ulkoisen viestinnän strategiaa. Yksi painopiste on ollut juuri tämä: olisi hyvä, jos saisimme tänne maahanmuuttajia. Se tekisi koulusta laajakulttuurisemman, Helenius-Lamminparras vakuuttaa.

Rehtorin mukaan mahdolliset rajoitteet pyritään voittamaan. Suomen kieltä voi opiskella suomi toisena kielenä -kursseilla ja luokattomassa lukiossa on valinnanvaraa luoda yksilöllinen opintopolku.

– Meidän teatteriopetuksessa tehdään kuusi isoa teatteriproduktiota vuodessa, jotka sisältävät erilaisia teemoja. Ehkä niistä joku sopii, jos jonkun esityksen sisältö rajoittaa siihen osallistumista, Helenius-Lamminparras kertoo.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!