Lehtikuva/ SPENCER PLATT

Entinen konservatiivihallituksen ulkoministeri peräänkuuluttaa laillisia menettelytapoja tiedustelutoiminnassa.

Britannian elektronisesta salakuuntelusta vastaava keskus (GCHQ) on saattanut rikkoa Britannian lakeja, jos se on pyytänyt Yhdysvaltain NSA:lta tietoja Britannian kansalaisista ilman ministerien antamaa lupaa.

Näin arvioi BBC:lle entinen ulkoministeri, konservatiivien Malcolm Rifkind. Työväenpuolueen varjohallituksen ulkoministeri Douglas Alexander puolestaan vaatii nykyiseltä ulkoministeriltä, konservatiivien William Haguelta selvitystä salakuuntelun laillisuudesta.

Hague on luvannut selvittää asiaa parlamentin alahuoneelle tänään maanantaina iltapäivällä.

Rifkind sanoi BBC:lle, että verkkourkintaskandaalin vuotajaksi itsensä paljastanut Edward Snowden on rikkonut lakeja paljastaessaan luottamuksellisia tietoja.

Mutta Rifkindin mukaan myös GCHQ on saattanut rikkoa lakeja. ”Yksi iso kysymys on se, että jos Britannian tiedusteluviranomaiset haluavat tietoja sähköpostien sisällöstä, voivatko he kiertää Britannian lakeja yksinkertaisesti kääntymällä amerikkalaisen viraston puoleen”, sanoi Rifkind.

ILMOITUS

Guardian-lehden mukaan NSA on toimittanut GCHQ:lle viime vuoden aikana 197 tiedusteluraporttia Prism-verkkovakoiluohjelmansa pohjalta.

Rifkind huomautti, että Britannian laki on selvä: jos maan tiedusteluvirastot haluavat tietoja Britanniassa asuvan henkilön sähköpostien sisällöstä, niiden on saatava siihen laillinen valtuutus, joka normaalisti tarkoittaa ministeritason valtuutusta.

Rifkind, joka oli ulkoministeri vuosina 1995–1997, on nykyään parlamentin turvallisuus- ja tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja.

Rifkind kuitenkin ilmaisi samassa haastattelussa periaatteellisen tukensa sekä brittitiedustelulle että sen yhteistyölle amerikkalaisten kanssa. Hän sanoi peräänkuuluttavansa laillisia menettelytapoja.