Sitä tarvitaan taas, tahtoa ja taitoa suojella arvorakennusta tamperelaiselta purkuvimmalta.

Tätä mieltä olivat ainakin ne yli kolmekymmentä kaupunkilaista, jotka kokoontuivat viikko sitten vanhan tavara-aseman suojelukokoukseen. Valmisteilla olevan asemakaavaesityksen mukaan 1907 rakennettu tavara-asema tulisi purkaa pois, jotta Ratapihakatu voidaan linjata kulkemaan suoraan.

Tavara-asema on olennainen osa kaupunkikuvaa, sen purkuun eivät tamperelaiset hevillä suostu. Autoissahan on ratti ja kääntyvät pyörät, katuun voidaan tehdä mutka ja säilyttää kaupungin yksi harvoista yli satavuotiaista rakennuksista.

Näin on tuumittu paitsi Pro tavara-asema -liikkeen perustamiskokouksessa myös Tammelan toriparlamentissa ja naamakirjassa.

Rakennuksella on oma kansalaissotaan liittyvä historiansa.

Tavara-aseman säilyttämistä puoltavat monet tahot. Facebook-ryhmään ”Kansanliike Tampereen vanhan tavara-aseman puolesta” on liittynyt yli 900 jäsentä. Tavara-aseman säilyttämistä ovat myös puoltaneet sekä Pirkanmaan maakuntamuseo että elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Kauppahalli, ravintola, näyttelytila…

Valtakunnallisestikin kulttuurihistoriallisesti merkittävälle rakennukselle olisi monta käyttötapaa.

ILMOITUS

Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutin opiskelijoiden harjoitustöissä on selvitetty vanha tavara-aseman käyttömahdollisuuksia: rakennuksesta voisi tehdä kauppahallin, näyttelytilan, ravintolan tai toimistohotellin.

Facebook-ryhmän keskustelussa on esitetty paikkaa myös päiväkodiksi tai vanhusten palvelukeskukseksi.

Kaavasta yli 140 muistutusta

Tampereen vanhan tavara-aseman kohtalosta on taitettu peistä jo parisen vuotta. Viimeisimmät päätökset tehtiin huhtikuussa, jolloin yhdyskuntalautakunnassa hyväksyttiin kaavaehdotus.

Tuo päätös tarkoittaa, että tavara-asema jäisi Ratapihankadun alle. Lautakunnan kokouksessa äänestettiin ehdotuksesta, jonka mukaan asemakaavan pitäisi palauttaa valmisteluun. Lautakunnan jäsenet Kalle Hyötynen (vas.), Juhana Suoniemi (vihr.) ja Aarre Raevaara (PS) esittivät vaihtoehtoisen, tavara-aseman säilyttämisen mahdollistavan kaavan valmistelemista.

Lautakunnan huhtikuun päätöksestä on tehty yli 140 muistutusta. Seuraavan kerran asia on yhdyskuntalautakunnan asialistalla alkusyksystä. Lopullisen päätöksen tavara-aseman kohtalosta tekee Tampereen kaupunginvaltuusto. Sitä ennen on vaikuttamisen paikka ja siihen Pro tavara-asema -liikkeessä valmistaudutaan nyt.

Rakennuksella on oma kansalaissotaan liittyvä historiansa. Vuonna 1918 rakennuksessa säilöttiin punavankeja ja tiettävästi myös teloitettiin. Viereisillä, nyt jo puretuilla makasiineilla, teloitettiin punaisia enemmänkin.