Lehtikuva/ Jussi Nukari

Ellei paremmin tietäisi, voisi kuvitella mustien käsivarsinauhojen kuuluvan Suomen A-maajoukkueen peliasuun. Kaikki varmasti vielä muistavat, miten Gijonin ihme syntyi surunauhoissa: tuolloin eleellä kunnioitettiin vastikään edesmennyttä Kai Pahlmania. Kun Huuhkajat kohtaavat Valko-Venäjän tämän lehden ilmestymispäivänä Olympiastadionilla, saavat pelaajat taas sitoa nauhat hauistensa ympärille. Suomalaisen jalkapallon todellinen grand old man, Palloliiton kunniapuheenjohtaja Pekka Hämäläinen menehtyi vaikeaan sairauteen tiistaina.

Hämäläinen oli pitkän linjan jalkapallovaikuttaja, joka ehti voittaa myös pelaajana yhden Suomen mestaruuden. Joukkue tuolloin oli HIFK, ja mies pelasi keskushyökkääjänä. Myöhemmin urallaan miestä ei varsinaisesti voinut liiasta hyökkäävyydestä syyttää: sosiaalista ja hyväntuulista miestä pidettiin diplomaattisena päättäjänä.

n

Suomen edellinen MM-karsin-taottelu Espanjaa vastaan päättyi riemukkaisiin tunnelmiin.

Kuten aina, johtava asema toi mukanaan myös vihamiehiä ja ilkeitä puheita. Fanit eivät hevillä sulattaneet monia Hämäläisen-aikaisen Palloliiton toimia: lippujen korkeat hinnat, stadioneiden nurmien korvaaminen muovimatoilla, perustelematon rahankäyttö ja oletettu päätösten tekeminen pienessä sisäpiirissä suivaannuttivat suomifutiksen ystäviä. Palloliiton saunan löylyissä käydyistä sopimusneuvotteluista kehitellyt vitsit jäivät osaksi fanien folklorea.

Toisaalta rakkaudesta se hevonenkin, kuten tiedetään. Hämäläisen poismenon jälkeen monet fanit ovat tämän tunnustaneetkin: ainahan johtajien kontolle on helppo sälyttää kaikki, mikä sillä hetkellä sattuu päähän rakkaassa lajissa ottamaan. Harvemmin tulee annettua kiitosta oikealla hetkellä, ja nyt siihen olisi viimeinen, postuumi tilaisuus. Perjantain ottelussa miestä muistetaankin paitsi surunauhoin, myös hiljaisella hetkellä.

n

Paras mahdollinen tapa kunnioittaa jalkapallovaikuttajan muistoa olisivat tietenkin viheriöltä napatut kolme pistettä. Suomi ei ole aiemmin kohdannut Valko-Venäjää kuin harjoitusotteluissa, joten koitokseen lähdetään varsin puhtaalta pöydältä. Valkovenäläiset kepittivät alkuviikosta Viron ystävyysottelussa 0–2, mutta tuosta ei kannata suurempia johtopäätöksiä tehdä. Etenkin Bate Borisovissa palloilevaa keskikenttämiestä Aleksandr Hlebiä on silti syytä varoa.

ILMOITUS

Suomen edellinen MM-karsintaottelu Espanjaa vastaan päättyi riemukkaisiin tunnelmiin, joista sikisi kulttimaineeseen noussut laulukin. Jos Valko-Venäjä kaatuisi, löytyisi voitonjuhlien soundtrack helposti: kymmenisen vuotta sitten muuan Pekka Hämäläinen levytti veikeän My Game is Fair Play -kipaleen, jossa artisti mukailee Fifan tunnuslausetta. Toivotaan siis perjantailta, jos nyt ei voittoa, niin ainakin reilua peliä.

Maajoukkuetauon vuoksi liigaa ei tänä viikonloppuna pelata, joten vakion kohteet löytyvät Ykkösestä ja Kakkosesta. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että olen odottanut tätä hetkeä koko pitkän talven: viimeinkin pääsen vihjaamaan rakastamaani suomifutista. Lädiliiga kun on kuitenkin vain korvike pitkän talven ajaksi.

Rivin ensimmäinen kohde on pääkaupunkiseudun derby, jossa Vuosaaren Viikingit kohtaa Vantaalla PK-35:n. Viikinkien tapoihin on viime vuosina kuulunut aloittaa kausi alavireisesti, mutta tämä sesonki on sujunut poikkeuksellisen surkeasti ja avausvoitto on vieläkin nappaamatta. Vaikkei vantaalaistenkaan alkukausi ole nappiin mennyt, on helppo ennustaa PK:n vetävän tässä otatuksessa pidemmän korren. Veikataan vähämaalista ottelua ja varmistetaan kotivoitto raksilla.

Neloskohteessa kohtaavat hyvään vireeseen äityneet AC Oulu ja sarjanousija Ilves. Tampereen ylpeys mätti JIPPOa viikonloppuna pataan peräti 5–0, mutta toisaalta otti heti seuraavassa matsissa Hakalta köniin. Oululaisten nuori miehistö on saanut pelinsä kulkemaan niin, että joukkue löytyy tätä kirjoitettaessa peräti sarjan kakkospaikalta ylivoimaisen SJK:n jälkeen. Kohde vaikuttaa perin ympäripyöreältä, eikä kummankaan voitto olisi yllätys. Merkkejä ei kannata säästellä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 9.6. kello 18.25, eli lapun ehtii jättää vielä puoluekokouksen päätyttyäkin. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(x), 1, 1, 1(2), (x)2, 1, 1, 1, 1(x), 1, 1, (1)2, 1(x).

VIIKON VÄITE: Valmentajavaihdoksella on yleensä tapana piristää joukkueen otteita ainakin hetkellisesti, ja jos joku liigajoukkue ekstrabuustia tarvitsee, niin FC Lahti. Mustat Kuhnurit näyttivät ovea Tommi Kautoselle ja nappasivat tilalle kokeneen Juha Malisen. Sisuuntunut Lahti saattaakin olla maajoukkuetauon jälkeen yllättävän hankala voitettava, sillä materiaalinsa puolesta joukkue ei todellakaan kuuluisi sarjan hännille.