Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki paheksuu pääministeri Jyrki Kataisen kommenttia Tukholman mellakoista. Katainen vastasi sunnuntaina Yle Pääministerin haastattelutunnilla, että ”turvapaikan hakijoiden määrän pitää olla hallinnassa”, kun häneltä kysyttiin, miten mellakoita voidaan ehkäistä Suomessa.

”Nyt en kyllä ymmärrä pääministeri Kataisen näkemystä Tukholman mellakoista”, Arhinmäki kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

”Turvapaikanhakijat eivät mellakoi Tukholmassa. Kysymys on laajasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, nuorten syrjäyttämisestä: työ- ja opiskelupaikkojen puutteesta sekä osattomuuden tunteesta, erityisesti maahanmuuttajataustaisilla nuorilla”, hän jatkaa.

Arhinmäki kirjoittaa lopuksi, että ”tällaiset huolimattomat heitot nostavat pahimmillaan pintaan rasistista keskustelua.”

Maanantaina Kataista näpäytti Suomen Pakolaisapu. Se muistutti turvapaikan hakemisen olevan ihmisoikeus.

”Turvapaikan hakeminen on YK:n pakolaissopimuksen ja ihmisoikeusjulistuksen takaama ihmisoikeus. Suomi on ratifioinut molemmat sopimukset”, Pakolaisapu muistutti tiedotteessaan.