Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt vaativat yhdessä hallitusta ja muuta ulkopoliittista johtoa edistämään vahvemmin naisten oikeuksia ja sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista kansainvälisessä yhteistyössään.

Suomalaiset nuorisopoliitikot tutustuivat toukokuun alussa Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo ry:n ja YK:n kehitysohjelma UNDP:n koulutusmatkalla Nepalissa tehtävään kehitysyhteistyöhön sekä rauhanrakennus- ja demokratiaprojekteihin.

Järjestöt muistuttavat, että Suomella on perjantaina 24. toukokuuta 952 päivää aikaa huolehtia siitä, että YK:n vuosituhattavoitteet naisten aseman parantamisessa toteutuvat.

Tällä hetkellä lapsikuolleisuuden vähentäminen, odottavien äitien terveyden parantaminen ja äitiyskuolleisuuden vähentäminen sekä naisten aseman ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen poliittisessa osallistumisessa ovat tavoitteita, joissa ei olla vielä onnistuttu.

Eriarvoisuus rehottaa

Järjestöjen mukaan maailmassa on saavutettu suuria parannuksia, mutta ne jakautuvat epätasaisesti alueiden ja maiden sisällä sekä välillä, nuorisopoliitikot muistuttavat.

ILMOITUS

– Vaadimme toimenpiteitä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Sukupuolittunut väkivalta on epätasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumattomuuden systemaattisin ja laajamittaisin ilmenemismuoto, ja se puuttuu nykyisistä vuosituhattavoitteista.

Esimerkiksi yli 600 miljoonaa naista elää maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos ja monissa maissa vaaleissa käytetään väkivaltaa aseena naisehdokkaita vastaan. Suomen pitää tukea konkreettisia toimia kohdistaen kehitysyhteistyövaroja ohjelmiin, jotka puuttuvat sukupuolittuneeseen väkivaltaan.

Nuorisopoliitikot keskustelevat koulutusohjelman annista ja ajatuksistaan kehitysyhteistyöstä Helsingissä Maailma kylässä -festivaaleilla lauantaina 25.5. klo 17.30 – 17.50 Taiga-lavalla.