Lehtikuva/ JONATHAN NACKSTRAND

Viimeinen sana

Autot ovat tällä viikolla palaneet joka yö Tukholman lähiöissä. Poliiseja ja palomiehiä kivitetään ja paikkoja särjetään.

Selvä todiste monikulttuurisuuden epäonnistumisesta, sanovat oikeistopopulistit. ”Mellakat ovat kuitenkin vain murto-osa kaikista niistä ongelmista, joita monikulttuurinen yhteiskuntakokeilu on tähän mennessä läntisessä maailmassa aiheuttanut”, tiedotti kansanedustaja Olli Immosen johtama Suomen Sisu keskiviikkona.

Perussuomalaiset bloggarit ovat ihastuksissaan. Nyt se on todistettu. Maahanmuutosta seuraa väistämättä väkivaltaa ja mellakointia.

Köyhyyden ja syrjäytymisen vähentäminen on parasta turvallisuuspolitiikkaa.

Osattomien usuttamisella toisiaan vastaan on tilausta ja sillä saa kannatusta. Perussuomalaisten hengenheimolaiset Ruotsidemokraatit ovat mielipidemittauksissa kolmanneksi suurin puolue. Heidän ratkaisunsa ongelmaan ovat vesitykit, kumiluodit ja ulkonaliikkumiskielto.

Tutkijat ovat toista mieltä. Husbyn lähiöstä alkaneiden mellakoiden taustalla ei ole ihonväri eikä perheen alkuperämaa, vaan koulutuksen ja työn puute – sanalla sanoen näköalattomuus ja siitä aiheutuva turhautuminen. Se purkautuu tavalla, jossa ei ole mitään puolustamista. Väkivaltainen mellakointi on yhtä vastenmielistä tapahtuu se sitten lähiöissä tai jalkapallokatsomoissa.

ILMOITUS

Vastenmielistä on myös politiikan tekeminen asian varjolla.

Maahanmuuttajien sijaan sormen tulisi osoittaa kovaa oikeistopolitiikkaa, josta vauras ja ennen niin sosiaalidemokraattinen Ruotsi on viime vuosina saanut osansa. Pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallitus on leikannut julkisia menoja ja kaventanut valtion roolia. Tuloksena on rikkaiden teollisuusmaiden nopeimmin kasvava eriarvoisuus.

Keskimääräinen elintaso Ruotsissa on edelleen Euroopan korkeimmalla tasolla, mutta sen varjoon on jäänyt epäonnistuminen etenkin nuorten koulutuksessa ja työllisyydessä. Varakkaimmille myönnetyt veronkevennykset tulevat maksuun kalleimman kautta, kun lähiöt saavat rappeutua ja niiden asukkaat on jätetty heitteille.

Köyhyyden ja syrjäytymisen vähentäminen on parasta turvallisuuspolitiikkaa. Reinfeldtin vastaus on kuitenkin ollut, että lähiöihin tarvitaan lisää poliiseja.

Husby ja muut Tukholman lähiöt ovat nyt elävä laboratorio siitä, mikä talouskriisin pitkittyessä leviää kaikkialle Eurooppaan. Torstaina julkistettiin taas uusia lukuja, joiden mukaan taantuma euroalueella vain pitkittyy.

Työttömyys ja etenkin nuorisotyöttömyys on sietämättömällä tasolla, on ollut jo pitkään. Sen taustalla on samanlainen oikeistolainen valtion kutistusideologia kuin Ruotsissa. Myös seuraukset ovat samat. Se mitä Tukholmassa on nähty, on vasta alkua. Päätepistettä ei uskalla edes ajatella.

Ongelma on se, ettei turhautuminen kanavoidu poliittiseen osallistumiseen ja oikeistolaisen ideologian vastaiseen toimintaan. Maailman muuttamiseen. Se kanavoituu yhtäältä väkivaltaan ja toisaalta juuri sellaisten poliittisten voimien kannattamiseen, jotka lietsovat köyhiä toisiaan vastaan.

Pitää muistaa, että esimerkiksi Kreikassakin mellakoidaan, mutta siellä väkivaltaa harjoittavat peruskreikkalaiset ja uhreja ovat maahanmuuttajat.