Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä esittää Kalevankankaan punaisten hautamuistomerkkiä laajennettavaksi niin, että siihen saadaan lisättyä haudattujen nimet.

Valtuustoryhmän mukaan historialle ei voi mitään, tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta nimet hautakivessä antaisivat punaisten puolella taistelleille heille kuuluvan ihmisarvon. Tänään, lähes sata vuotta myöhemmin ymmärrämme sotaa, sen syitä ja seurauksia aiempaa paremmin, silti historia näyttäytyy arjessa edelleen voittajien historiana.

– Vasta vuosikymmenien kiistelyn jälkeen pystytettiin Tampereen Kalevankankaalle punaisten muistomerkki. Sitä, ketä Kalevankankaalle on haudattu, ei kerrota vieläkään. Olisikohan nyt jo aika astua seuraava askel historian ymmärtämisen tiellä ja antaa näillekin vainajille nimet, kysyy vasemmistoliiton valtuustoaloitteen tehnyt varavaltuutettu Sinikka Torkkola.

Kalevankankaalle on arvioitu haudatun ainakin 2 700 teloitettua, taistelussa kaatunutta ja vankileirillä kuollutta. Vaikka kaikkien nimiä ei koskaan saadakaan tietää, niin useimpien nimet ovat tiedossa. Suomen sotasurmat -projektissa on selvitetty sotaoloissa 1914–1922 surmansa saaneita. Tiedostossa on Tampereella 1918 kuolleita 2 546. Heistä suurin osa on haudattu Kalevankankaalle.

Maanantaina jätettävässä valtuustoaloitteessa esitetään lisäksi, että nimet julkistettaisiin vuonna 2018, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta sisällissodasta.

Kommentit