Tapio Suomisen ohjaustyö Syöksykierre (1981) on valmistusajankohdan hermolla sykkivä draama. Sille ovat ominaisia tiukat vastakkainasettelut ja nopeat siirtymät.

Tarina on sirpaleinen, mikä tekee Syöksykierteestä hyvin epätasaisen elokuvan. Se on harmi, sillä Matti Ollilan alkuperäisaiheeseen pohjautuva, Suomisen ja Yrjö-Juhani Renvallin käsikirjoittama leffa sisältää vahvoja aineksia merkittäväksi ajankuvaukseksi. Sellaisesta saadaan nyt lähinnä viitteitä.

Voimalaitosyhtiön allashanke on peittämässä alleen pohjoissuomalaisen kylän. Kaikki eivät niele hanketta purematta. Kiristynyt tilanne tuottaa parikin ruumista jouluaaton hankeen.

Elokuva seuraa tarkemmin kahden kylästä lähtöisin olevan nuoren miehen taivalta sekä kotikylällä että maailmalla. Tuomas (Kimmo Liukkonen) on taksikuskina Tukholmassa, Mikko (Markku Toikka) työskentelee sairaala-apulaisena Helsingissä.

Tuomaksen ympärille kiertyvät seksiklubi- yms. kierrokset korostuvat alkupuolella melko irrallisina ”kaupallisina täkyinä”. Tiivistäminen sekä henkilöhahmojen että juonikuvion suhteen olisi ollut paikallaan. Tärkeä yhteiskunnallinen aihe jää monilta osin pintaliitoisen raapaisun tasolle.

Näyttelijätyöskentely on kokonaisuutena vähintäänkin hapuilevaa. Kai Honkanen on Petteri, Albert Liukkonen Einari ja Jaana Oravisto Leila, ”Lollo”. Kalevin roolissa näyttää nuoremmilleen mallia aina luotettava Esko Nikkari.

Syöksykierre. Yle Teema torstaina kello 21.55.