Vuoden 1918 sisällissota on tamperelaisen tutkijatohtori Sinikka Torkkolan mielestä Suomen historian ristiriitaisin tapahtuma. Sen historia näyttäytyy edelleen voittajien historiana, Torkkola sanoi vappupuheissaan Kalevankankaalla ja Valkeakoskella.

Kalevankankaalle punaisten muistomerkki pystytettiin vasta vuosikymmenien kiistelyn jälkeen.

– Sitä, ketä Kalevankankaalle on haudattu, ei kerrota vieläkään. Olisikohan nyt jo aika antaa näillekin vainajille nimet, Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestön varapuheenjohtaja Torkkola kysyi.

Kalevankankaalle on arvioitu haudatun ainakin 2 700 teloitettua, taistelussa kaatunutta ja vankileirillä kuollutta. Vaikka kaikkien nimiä ei koskaan saadakaan tietää, niin useimpien nimet ovat tiedossa. Suomen sotasurmat -projektissa on selvitetty sotaoloissa 1914–1922 surmansa saaneita. Nimitiedosto käsittää 39 550 surmansa saanutta, joista noin 93 prosenttia menehtyi vuoden 1918 sodan sotatoimien ja jälkitapahtumien yhteydessä.

Tiedostossa on Tampereella 1918 kuolleita 2 546. Heistä suurin osa on haudattu Kalevankankaalle.

ILMOITUS

”Mamma ei unohtanut sotaa”

– Oma kokemukseni vuoden 1918 tapahtumiin on ohut. Syvin kosketus tapahtumiin on tullut isoäitini, mamman kautta. Sota vei häneltä ensin isän, joka kaatui Lahden taistelussa. Sittemmin sodan seuraukset veivät myös äidin. Vuosi 1918 seurasi mammaa koko hänen elämänsä ja mitä vanhemmaksi mamma tuli sitä useammin sota oli hänen mielessään. Sotaa ei mamma eikä moni hänen kaltaisensa koskaan unohtanut. Muistan varsin elävästi, miten tärkeänä hän piti Lahden muistomerkin pystyttämistä, isäkin sai hautapaikan, vaikkakin ilman nimeä, kertoi Torkkola.

”Nimet julki 2018”

Hänen mukaansa nimet hautakivessä antaisivat punaisten puolella taistelleille heille kuuluvan ihmisarvon.

– Jokainen heistä on ollut elävä ihminen, yksilö, isä, äiti, tytär, poika, sisko tai veli. Antamalla nimen sisällissodan joukkohautaan haudatuille, nostamme heidän historian tuntemattomuudesta ja annamme heille sen ihmisarvon, jonka puolesta he taistelivat, Torkkola ehdotti.

– Vuoden kahdeksantoista tapahtumia on soviteltu jo monin tavoin. Nyt voisi olla seuraavan sovinnon ja ymmärryksen askeleen aika. Ehdotan, että Tampereen Kalevankankaan punaisten hautamuistomerkkiä ja muitakin punaisten muistomerkkejä laajennetaan niin, että niihin saadaan lisättyä haudattujen nimet. Nimien julkistamispäivä voisi hyvin olla 2018, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta sisällissodasta.