Lehtikuva/ JENS WOLF

Angela Merkel joutui taipumaan kompromissiin, kun osa hänen oman puolueensa edustajista aikoi äänestää opposition mukana naiskiintiöiden puolesta.

Saksan puna-puna-vihreä oppositio käytti äskettäin hyväkseen enemmistöään osavaltioiden edustajien muodostamassa liittoneuvostossa ja hyväksyi esityksen pakollisista, asteittain toteutettavista sukupuolikiintiöistä yritysten johdossa.

Kiintiöitä tiukasti vastustavat porvaripuolueet olivat ajautumassa ahtaaseen rakoon esityksen tullessa liittopäivien käsittelyyn. Parikymmentä hallituspuolueiden liittopäiväedustajaa, kärjessä työministeri Ursula von der Leyen, uhkasi äänestää opposition mukana, jolloin sen esitys olisi tullut hyväksytyksi.

Unionipuolueiden johto teki äkkikäännöksen ja neuvotteli karkulaisten kanssa kompromissin, jonka mukaan sukupuolikiintiöt otetaan asteittain käyttöön vuodesta 2020 lähtien. Hallitusrintama pysyi yhtenäisenä liittopäivien äänestyksessä, ja opposition esitys hylättiin.

Kapinaa johti työministeri Ursula von der Leyen.

Välistä rajuksi muodostunut väittely naisten asemasta sekä hallituspuolueiden ja opposition kesken että ennen kaikkea oikeiston sisällä jätti jälkensä eikä ole vieläkään laantunut. CDU ja CSU ovat kiistan vuoksi menettäneet kannatustaan viimeisimmissä gallupeissa. Yhdessä unionipuolueet saavat 39 prosentin tuen, kun se oli sitä ennen pysytellyt noin 42 prosentissa.

Oppositiopuolueet nostavat yleisemminkin naisten aseman, muun muassa kodin ja työn yhteensovittamisen, yhdeksi keskeiseksi teemaksi vaalikamppailussa.