Lehtikuva/ JOHANNES EISELE

Saksan eurosta irtautumista ajava uusi oikeistopuolue kerää kannatusta aikaisemmin unionipuolueita tai liberaaleja, mutta myös sosialidemokraatteja tukeneiden keskuudesta.

Kaksi viikkoa sitten perustettu puolue, Alternative für Deutschland (Vaihtoehto Saksalle), yltää tuoreessa mielipidemittauksessa yli viiden prosentin äänikynnyksen. Jos kannatus säilyy syyskuun vaaleihin saakka, AfD nousee uutena puolueena liittopäiville.

Mikäli näin kävisi, demarit ja vihreät saisivat haudata toiveensa yhteishallituksesta. Myös kristillisdemokraattien ja liberaalien hallitukselta putoaisi pohja. Siksi sekä kristillisdemokraatit että sosialidemokraatit tekevät kaikkensa estääkseen AfD:n kannatuksen kasvun.

Mielipidekyselyn mukaan 24 prosenttia saksalaisista kertoo voivansa harkita uuden puolueen äänestämistä.

Liittopäiville päästessään uusi puolue voisi sotkea suurpuolueiden suunnitelmat.

”Hallittu irtautuminen”

Hampurin yliopiston taloustieteen professori Bernd Lucke on uuden puolueen ”sankari” ja linjan luoja. Hänet valittiin puheenjohtajaksi. Taustalla kerrotaan olevan muun muassa toistasataa taloustutkijaa ja joukko muuta yliopistoväkeä sekä tiedottajia.

Puolue ajaa Saksan hallittua irtautumista eurosta. Se voisi tapahtua esimerkiksi niin, että ensin eteläiset kriisimaat irrotetaan eurosta, jolloin jäljelle jää ”terveiden” maiden minirahaliitto, joka myöhemmin puretaan. ”Paluu D-markkaan ei saa olla mikään tabu.”

ILMOITUS

Saksan olisi kieltäydyttävä enää avustamasta kriisimaita ja estettävä vetollaan kyseisten päätösten tekeminen.

”Kannatamme suvereenien valtioiden Eurooppaa, jossa on yhteiset sisämarkkinat”, Bernd Lucke julisti.

Pukumiesten puolue

Televisiokuvasta päätellen ja lehtitietojen mukaan perustavaan kokoukseen osallistui pääasiassa keski-ikäisiä ja vanhempia miehiä puku päällä ja kravatti kaulassa, jonkin verran naisia mutta vain vähän nuoria, yhteensä 1 300 henkilöä.

Jo ennen perustavaa kokousta puolueeseen ilmoittautui yli 7 000 jäsentä. Heistä yli 700 kertoi kuuluneensa unionipuolueisiin CDU:hun tai CSU:hun, liki 400 liberaaleihin ja 350 sosialidemokraatteihin.

Kristillisdemokraateista oikealle sijoittuva puolue yrittää välttää äärioikeiston leimaa. Niinpä sen edustajat vakuuttavat, ettei äärioikeiston pikkupuolueista tulevilla henkilöillä ole asiaa ainakaan näkyville paikoille puolueessa.