Nicolás Maduron etumatka oppositioehdokas Henrique Caprilesiin on viimeisten gallupien mukaan selvä. Vaalitaistelu käy kuumana ennen sunnuntain vaaleja samalla kun maassa pelätään levottomuuksia.

Venezuelassa politiikasta pääsee puhumaan välittömästi. Bussimatkalla lentokentältä Caracasin keskustaan viereen istahtaa isokokoinen tummaihoinen mies, jolla on päässään punainen lippalakki.

Miehen nimi on Alexis Ramirez, ja hän kertoo koordinoivansa sosialistipuolue PSUV:n vaalikampanjaa omassa lähiössään. Maisemat vilisevät bussin ikkunassa.

– Katso, nuo rakennukset ovat hallituksen asutusohjelman, misión viviendan, köyhille rakentamia asuntoja, Alexis sanoo ohittaessamme kerrostalorivistön.

Maduron kampanjaa käydään Chávezin muistolla.

– Täällä vallankumouksen näkee kaikkialla ja päivittäin. Minä näen sen esimerkiksi silloin, kun tätini näprää kännykkäänsä ja lähettää sillä viestin serkulleni.

– Ai niinkö, kysyn hieman hämmentyneenä ja jään odottamaan tarkennusta.

ILMOITUS

– Niin. Hän kun ei ennen osannut lukea eikä kirjoittaa, jatkaa Alexis lyhyen hiljaisuuden jälkeen.

”Antaisin vaikka elämäni
vaalikampanjan puolesta”

Hugo Chávez on kuollut, mutta Caracasin keskustassa hän on enemmän läsnä kuin koskaan.

Joka toisella vastaantulijalla on edesmenneen vallankumousjohtajan kuvalla koristettu t-paita tai lippalakki, kadunvarret on vuorattu häntä esittävillä julisteilla ja tiuhaan pystytettyjen vaalikojujen ämyreistä pauhaavat Chávezin poliittisista puheista salsan tahtiin miksatut vaalilaulut. Niissä toistuu viimeiseksi jääneen joulukuisen puheen kohta, jossa ex-presidentti kehottaa venezuelalaisia äänestämään Nicolás Maduroa tulevissa vaaleissa.

– Maduron äänestäminen oli Chávezin viimeinen tahto. Chávez antoi elämänsä puolestamme, ja siksi minä antaisin vaikka oman elämäni tämän kampanjan puolesta, sanoo Plaza Venezuela -metroaseman kupeessa kampanjapöytää pitävä sosialistipuolueen nuoriso-osaston johtoon kuuluva Julio Rada, 28.

Julio työskentelee Caracasin kaupunginjohdon nuorille suuntaamassa ohjelmassa. Politiikassa hän on toiminut jo vuosia.

Ensin aloin toimia oman kaupunginosani lähiöneuvostossa. Koordinoimme kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Meillä oli konkreettisia työkaluja, joilla pystyimme auttamaan oman asuinalueemme lapsia ja nuoria, en ollut ennen nähnyt mitään vastaavaa, Julio kertoo.

Hän asuu Parroquia El Valle -nimisessä vaatimattomassa, mutta poliittisesta aktivismistaan tunnetussa kaupunginosassa. Lähiön entisiin asukkaisiin lukeutuvat muun muassa kuuluisa edesmennyt laulaja ja aktivisti Alí Primera sekä itse presidenttiehdokas Nicolás Maduro.

– Katso, mitä kaikkea täällä on saatu aikaan öljyrahalla. Tämä on jotain ennennäkemätöntä, ennen öljytuloja ei jaettu tasapuolisesti. Venezuelassa on yhä monimiljonäärejä, jotka kannattavat oppositiota, sillä rahat öljybisneksestä oli tapana jakaa pienen piirin kesken.

Venezuelan valtion öljy-yhtiö PDVSA näkyy katukuvassa kaikkialla.

– Kampanjamme painopiste on muistuttaa ihmisiä siitä, mihin öljyrahat on käytetty ja mitä sosiaaliohjelmilla ja hankkeilla on saavutettu, Julio painottaa.

Loanheitto yltynyt
ilkivallaksi

Nicolás Maduron kannattajat ovat vallanneet keskustan kadut, kun taas oppositioehdokkaan Henrique Caprilesin kampanja näkyy enemmän televisiossa, lehtimainoksissa, internetissä ja kerrostalojen katoille pystytetyissä valtavissa vaalijulisteissa.

Loanheitto on molemminpuolista. Maduron kampanjapisteen ämyristä kaikuva vaalilaulu syyttää Caprilesia ”imperialistiksi”. Caprilesin kannattajat levittävät sosiaalisessa mediassa tiedotetta, jossa kehotetaan ”chavistinaisia muistamaan, että sosialismi johtaa eristämiseen ja pulaan, jonka vuoksi Maduron Venezuelassa terveyssiteitä ei enää olisi saatavilla”.

Kiivaasta nettidebatista huolimatta Caprilesin kannattajia ei katukuvassa näy. Ehkä he pelkäävät yhteenottoa Maduron äänestäjien kanssa. Toisaalta hallituksen kannattajien on myös helpompi kampanjoida, sillä julkisen sektorin työntekijät saavat vapaata osallistuakseen vaalikampanjointiin.

Maduroa onkin syytetty laajan julkisen sektorin mobilisoimisesta vaalitaisteluun ja valtion varojen käyttämisestä kampanjointiin.

Julio Radan mukaan opposition loanheitto on paikoin yltynyt ilkivallaksi.

– Sunnuntaina Avenida Bolívar -kadulla järjestettiin marssi, jonka aikana hallituksen asutusohjelman rakenteilla oleviin rakennuksiin kajottiin. Ikkunoita rikottiin, seinien materiaaleja hajotettiin ja niihin kirjoitettiin spraymaaleilla tekstejä, kuten ”eläköön syöpä” tai ”hän on kuollut”, mutta oikeasti tällainen likainen kampanja enemmänkin hyödyttää meitä, Julio kertoo.

– Rakenteilla olevat asunnot, joihin kajottiin, on tarkoitettu luovutettaviksi köyhille perheille, joilla on erityistarpeita, kuten vammaisia perheenjäseniä. Tällainen opposition harjoittama ilkivalta vain etäännyttää tavallista kansaa ja äänestäjiä heistä, Julio jatkaa.

Salaliittosyytöksiä ja
levottomuuksia

Itse vaalipäivälle Julio ei kuitenkaan odota yhteenottoja tai sabotaasia.

– Jos jotain ikävää tapahtuisikin, heidän tulee muistaa, että jos he yrittävät jotain Maduroa vastaan, heillä on samalla vastassaan tämän maan kansa.

– Enemmistö kansasta haluaa rauhaa, solidaarisuutta ja muutosprosessin jatkumista, ei sisällissotaa, Julio jatkaa.

Alexis Ramirez oli bussimatkalla epäilevämpi rauhallisten vaalien suhteen.

– Ole varovainen vaalipäivänä. Mitä tahansa voi tapahtua. En ihmettelisi, jos joku opposition soluttautuja alkaisi vaikkapa ampua vaalijuhlissa aiheuttaakseen kaaosta, hän varoittaa.

Myös Venezuelan hallitus on ilmoittanut epäilevänsä salaliittoa, jonka takana olisi maan oppositio yhdessä El Salvadorin oikeistotahojen kanssa. Tällä hetkellä hallitus selvittää, onko El Salvadorista saapunut maahan puolisotilaallisia joukkoja, jotka olisivat soluttautuneet eri tahoille aiheuttaakseen yleistä epävakautta.

Soluttautujien joukossa on väitetty olevan muun muassa El Salvadorin armeijan johtoon kuulunut eversti David Kosh Arana sekä poliittinen johtaja Roberto D’Aubuisson. Maan presidentti Mauricio Funes on kiistänyt syytökset jyrkästi ja vaatinut Venezuelaa esittämään todisteita väitteilleen.

”Tätä muutosprosessia
ei pysäytä mikään”

Venezuelan vaalit kiinnostavat ympäri Latinalaista Amerikkaa. Moni alueen maa on riippuvainen Venezuelan liittolaisilleen subventoituun hintaan myymästä öljystä. Venezuela on myös mantereen vasemmiston uuden nousun symboli.

Maduron kampanjan päätöstapahtumaan odotetaan vasemmiston kannattajia kautta mantereen. Muun muassa legendaarinen argentiinalainen jalkapalloilija Diego Maradona on saapunut Caracasiin.

Venezuelan öljyvarat ovat yhdet maailman suurimmista. Tämän lisäksi maaperästä löytyy suuri määrä kultaa. Luonnonvarat ja kansainvälinen politiikka tuntuvat kiinnostavan täällä kaikkia.

Kadunkulman nakkikioskijonossa kaksi vanhaa miestä keskustelee Malin konfliktista ja Libyan sodasta.

– Tätä muutosprosessia on mahdoton pysäyttää. Ennen köyhät lähiöt pursuivat lukutaidottomia ihmisiä. Nykyään nämä samat köyhät osaavat lukea ja kirjoittaa, ja he käyvät poliittista debattia, Julio muistuttaa.

Venezuelalaiset ovat täyttäneet maan kaupunkien kadut kerta toisensa jälkeen. Silti minkäänlaisesta vaaliväsymyksestä ei ole merkkiäkään. Päinvastoin.

– Chávez voitti Caprilesin lokakuussa 10 prosenttiyksiköllä, eli miljoonilla äänillä. Nyt tavoitteemme on vielä sitäkin selkeämpi ero Maduron eduksi, Julio kertoo.

– Moni opposition kannattaja luuli Chávezin kuoleman olevan kaiken tämän loppu. He eivät voisi olla enempää väärässä. Chávez aloitti muutoksen. Muutoksen, joka ei ole katoamassa mihinkään, sillä tämä on vasta alkua.