Lisää vapautta, poistaa tuloloukkuja, tekee aktiivisuudesta kannattavaa ja vahvistaa työntekijöiden neuvotteluasemaa, perustelevat kannattajat kansalaisaloitetta.

BIEN Finland – Suomen perustuloverkosto ry kampanjoi parhaillaan 50 000 nimen keräämiseksi kansalaisaloitteeseen perustulosta. Perjantaina kampanja julkisti ensimmäiset ”julkkistukijansa”.

– Enemmistö suomalaisista kannattaa perustuloaloitettamme. Perustulo on saanut kampanjan aikana laajaa tukea, joka ylittää puoluerajat ja muutkin rajat. Ei olekaan yllättävää, että myös moni julkisuudesta tunnettu ajattelija ja vaikuttaja on huomannut perustulon mahdollisuudet, sanoo perustuloverkoston puheenjohtaja Simo J. Kr. Ruottinen.

Lisää vapautta

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki kannattaa perustuloa muun muassa tarpeettoman byrokratian vähentämisen vuoksi. Hänen mukaansa nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä tuhlaa resursseja turhaan paperin pyörittelyyn ja ihmisten kontrollointiin. Ihmiset lannistuvat monimutkaisessa tukiviidakossa ja osa putoaa sen reikäisestä tukiverkosta.

– Perustulo on suurenmoinen idea, joka oikein toteutettuna lisää kansalaisten vapautta ja tasa-arvoa, yksinkertaistaa sosiaaliturvaa ja vähentää tarpeetonta byrokratiaa. Ketään ei enää pakoteta passiivisuuteen ja vetäytymiseen, vaan kaikki ovat vapaita kehittämään itseään ja osallistumaan yhteiskunnalliseen elämään kaikissa tilanteissa, Patomäki toteaa.

Poistaa tuloloukkuja

Perustulo poistaisi tuloloukkuja, sanoo Åbo Akademin liiketaloustieteen professori Alf Rehn, joka pitää nykyjärjestelmää erityisen hankalana kasvavalle itsensä työllistäjien ja yrittäjien joukolle.

ILMOITUS

– Perustulo voisi olla erinomainen tapa vähentää yhteiskunnan byrokratiaa samalla kuin se kannustaisi uuteen yrittäjyyteen ja innovatiivisiin kokeiluihin. Koska tuen mieluummin mahdollistavia järjestelmiä kuin rajoitteita ja pykäläviidakkoa, tuen myös perustulo-aloitetta.

Tekee aktiivisuudesta kannattavaa

Perustulo tekee työnteosta ja aktiivisuudesta aina kannattavaa, perustelee kolumnisti Arno Kotro. Hän pitää nykyistä sosiaaliturvaa viidakkona, joka rönsyää sekavana, passivoivana ja byrokraattisena. Perustulo selkiyttäisi sitä, vaikka rahaa ei olisikaan enemmän käytössä. Samalla työnteko saadaan joka tilanteessa kannattavaksi.

Vahvistaisi työntekijöiden neuvotteluasemaa

– Kannatan perustuloa, joka ratkaisisi yhdellä kertaa useita sosiaaliturvabyrokratiamme ongelmia. Lisäksi elämisen kannalta riittävän suuri perustulo helpottaisi pirstaletyön tekemistä, mutta vahvistaisi samalla työntekijöiden neuvotteluasemaa ja siten parantaisi työn tekemisen ehtoja, perustelee Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari toteaa, että kannustava perustulo on merkittävä avaus työelämään ja yrittäjyyteen.

– Se mahdollistaa, että jokainen työpäivä kannattaa tehdä ja jokainen päivä kannattaa yrittää.

Tunnustaa kaikkien ihmisarvon

Keskustan kansanedustajan Tuomo Puumalan mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä lamaannuttaa ja syrjäyttää ihmisiä. Perustulo tunnustaa kaikkien ihmisarvon työtilanteesta riippumatta, tukee ihmisten elämänhallintaa ja antaa uskoa tulevaisuuteen.

– Kun yhtä tukea lisätään, se on toisesta tuesta pois. Perusturva ei tällä menolla parane. Sosiaaliturvan ei pidä lannistaa, vaan kannustaa, vetoaa Puumala.

– Kaikille kuuluvaa sosiaaliturvaa vastustettiin aikanaan sitkeästi, mutta nyt sitä pidetään itsestään selvänä ihmisoikeutena. Ennemmin tai myöhemmin myös kaikille kuuluva perustulo tulee muuttumaan itsestään selväksi ihmisoikeudeksi. Miksi ei jo nyt eikä vasta joskus?, kysyy Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Ihmisille enemmän vastuuta

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara pitää perustuloa jälkiteollisen yhteiskunnan sosiaalipolitiikkana.

– Se antaa ihmisille enemmän vastuuta omasta toimeentulostaan ja tekee kaikille mahdolliseksi parantaa omaa tilannettaan. Samalla se lisää yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta parantamalla pienipalkkaisten asemaa.

Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo kehuu perustuloa 2000-luvun suureksi sosiaaliseksi innovaatioksi. Se luo lisää työtä ja reittejä ulos köyhyydestä.

Lisäksi perustuloaloitetta tukevat muun muassa Ydin-lehden päätoimittaja, SDP:n entinen kansanedustaja Arja Alho, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja Luontoliiton puheenjohtaja Leo Stranius.

Taide- ja kulttuurialoilta tukijoita ovat kirjailija Rosa Meriläinen, kirjailija Katja Kettu, reggae-muusikko Puppa J.

Lisää kulttuurinimiä Suomen perustuloverkosto julkistaa ensi viikolla osana keskustelua perustulon vaikutuksista taide- ja kulttuurialalle.

Kansalaisaloitteen perustulosta voi allekirjoittaa täällä