Jos presidentin yksityiselämän suojelemiseksi suljetaan lehtiä, kyse ei enää ole pelkistä yksityisasioista.

Viime viikon tiistaina Ljudmila Putina esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa sitten miehensä virkaanastujaisten. Presidentin vaimo piti puheen Gorkin kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuudessa, aviomies ei ollut paikalla. Syntymäpäiväänsä 6. tammikuuta hän vietti myös ilman Vladimiria, joka oli Sotšissa laskettelemassa pääministerin kanssa.

Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov onnitteli Twitterissä ”Vladimir Vladimirovitšin ensimmäistä vaimoa” ja toivoi hänelle ”kaukasialaisen pitkää ikää”. Mutta jos Ljudmila on Putinin ensimmäinen vaimo, kuka on se toinen?

Juorutaan, että presidentin rakastajatar on kaksinkertainen rytmisen voimistelun olympiamitalisti Alina Kabajeva, joka on myös Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustaja duumassa. New York Post -lehden mukaan viime marraskuussa Kabajevalle syntyi tytär, jonka isä on Putin. Kabajeva kiistää.

Onko Putinilla poika Alina Kabajevan kanssa?

”Putinin poika Dmitri”

Kun vuonna 2008 Moskovski Korrespondent -lehti kirjoitti Putinin ja Kabajevan häiden olevan suunnitteilla, ensin päätoimittaja joutui kuulusteluihin ja sitten lehden omistanut oligarkki lopetti koko julkaisun.

Sobesednik-lehden mukaan Kabajeva oli raskaana vuonna 2009 ja Ekspress Gazeta -lehden mukaan hän synnytti pojan. Molemmat lehdet poistivat uutisen verkkosivuiltaan.

ILMOITUS

13. helmikuuta Kadyrov möläytti uudestaan Twitterissä ja kehui Putinin ja Medvedevin olevan niin hyvää pataa, että Putin nimesi poikansakin Dmitriksi. Virallisesti Putinilla on vain kaksi tytärtä.

Kadyrov ei tietenkään ole luotettava lähde, ja vihjailemalla presidentin moniavioisuudesta hän ennen kaikkea alleviivaa islaminuskoaan. Puhumalla asioista, joista kukaan muu ei uskalla puhua, hän todistaa oman korvaamattomuutensa.

Vaikutusvaltaiset naiset

Eho Moskvy -radioaseman vuotuisella ”Venäjän vaikutusvaltaisimmat naiset” -listalla Kabajeva oli tänä vuonna sijalla 23, Ljudmila Putina sijalla 41. Putinin ensimmäisen kauden aikana Ljudmila oli mukana edustustehtävissä ulkomailla ja kotona, nykyään ei koskaan.

Venäjän paperilehdistö ei ole käsitellyt viilentyneitä välejä neljään vuoteen, televisio ei ikinä. Vakavasti otettavat lehdet eivät halua tutkia yksityisasioita, keltaiset pelkäävät viranomaisia ja ovat muutenkin lojaalimpia vallanpitäjiä kohtaan.

Paljonko jää pimentoon?

Presidentin seksielämällä ei tietenkään ole poliittista merkitystä. Mutta vain niin kauan kuin se ei selitä virkoja ja asemia. Duuman lisäksi Kabajeva istuu esimerkiksi NMG-mediaholdingin ”kansalaisneuvostossa”.

Jos kukaan venäläinen toimittaja ei halua penkoa Putinin suhteita, kuinka paljon jää pimentoon siitä, kuinka vaikutusvaltaa jaetaan Venäjän huipulla?

Jos presidentin yksityiselämän suojelemiseksi suljetaan lehtiä, kyse ei enää ole pelkistä yksityisasioista.

Kirjoittaja on kääntäjä ja kolumnisti, jonka oleskelulupa Venäjällä mitätöitiin maaliskuussa 2012, koska turvallisuusviranomaisten mukaan hän ”kiihotti perustuslaillisen järjestelmän väkivaltaisen kumoamisen puolesta tai muuten vaaransi valtion turvallisuuden”.