Hurraa! Pitkä talvi alkaa kääntyä ehtoopuolelle, ja viikon päästä alkaa muuttolintujen saapumistakin varmempi kevään merkki, Veikkausliiga. Johan tässä on odoteltukin, sillä eihän telkkarille laulaminen ole mitään verrattuna ruohon ja käristemakkaran tuoksuun, ihan fyysisesti läsnä olevalle tuomarille puusilmän huuteluun tai jokavuotiseen kahvipöytänahisteluun siitä, kumpi kiinnostaa enemmän, sarja-avaus vai jääkiekon pleijarit. Ai jai sentään!

Koko alkuvuosi on suomifutispiireissä kohistu HJK:n pelaajahankinnoista ja huikean ylivoimaiseksi tulkitusta joukkueesta. Klubin oletettu ylivoima onkin osin vienyt mielenkiinnon muiden tiimien puuhista.

Turusta kuuluu kuitenkin liigan kannalta positiivisia uutisia: Klubin varjossa myös TPS on tehnyt pre-seasonilla erinomaisia pelaajahankintoja, eikä Interinkään tilanne heikolta näytä. Optimistisimmat ennakoivat jopa turkulaisseurojen taistelevan keskenään Klubin takana himmeämmistä mitaleista.

Oman mausteensa turkulaiseen futis-soppaan tuo pitkittynyt talvi.

n

Erityisen ilahduttava uutinen oli vuoden 2009 parhaaksi Veikkausliigapelaajaksi valitun Wayne Brownin paluu mustavalkopaitaan. Bristol Roversissa viime ajat pelannut keskikenttämies on tervetullut lisä Tepsin ennestäänkin vahvalle keskikentälle, ja huhut harjoituspeleistä kertovat miehen päässeen hitaasti mutta varmasti joukkueeseen sisään.

Hyökkäyspäästä löytyy sekä nuoruutta että kokemusta: parikymppinen lupaus Roope Riski saa seurakseen erään liigan aliarvostetuimmista pelaajista, kokeneen romuluisen kaljupään Mikko Hyyrysen. Vielä kun raitapaitojen veräjää vartioi loukkaantumisista kärsinyt mutta nyttemmin kuntoutunut lahjakas Jukka Lehtovaara, eivät mitalitoiveet ole tuulesta temmattuja.

ILMOITUS

Maaliskuun alussa TPS pieksi paikallisvastustajansa liigacupissa peräti 5–1. Varsinaista liigakautta edeltävistä otteluista ei kannata turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, mutta ainakin Interiin verrattuna töpseleiden pakka näyttäisi olevan harvinaisen hyvässä kuosissa.

Sinimustat ovat vuotaneet viime aikoina Lahden suuntaan: tulevalla kaudella Mustissa Kuhnureissa palloilee peräti kolme entistä Interin pelaajaa: Mika Mäkitalo, Joni Kauko ja aivan vastikään Lahteen siirtynyt Joni Aho.

Etenkin Kaukon paikkaaminen lienee haasteellista, sillä hänen roolinsa keskikentällä on ollut Interille lähes elintärkeä. Ja jos pelinrakentelu ei toimi, ei ykköshyökkääjä Irakli Sirbiladzenkaan taidoille paljoa käyttöä löydy.

Interin tilanne herättääkin melkoisesti kysymyksiä. Paperilla joukkue vaikuttaa pätevältä, mutta otteet harjoituspeleissä ovat olleet kehnonlaisia. Iso kysymysmerkki on sekin, miten JJK:sta siirtynyt Tamás Gruborovics saadaan istutettua pelisysteemiin. Uskon kuitenkin valmentajavelho Job Dragtsman saavan toistaiseksi hajanaiselta vaikuttavan ryhmän kursittua kevään aikana niin hyvin kasaan, että europaikoista puhuminen ei vaadi kovin suurta toiveajattelua.

Oman mausteensa turkulaiseen futissoppaan tuo pitkittynyt talvi. Veritas-stadionia tuskin saadaan pelikuntoon vielä sarja-avaukseen, joten molemmat joukkueet joutunevat aloittamaan kautensa evakossa. Tosin mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, samoista ongelmista kärsitään aika monella liigapaikkakunnalla.

Liigakauden starttaamisen myötä suomifutis palannee myös vakiolapulle. Tällä viikolla laitetaan rastia ruutuun vielä brittifutiksen tahtiin.

Kierroksen varmin vierasvoitto löytyy heti ensimmäisestä kohteesta, jossa Arsenal kohtaa West Bromwich Albionin. Arsenalilla on vielä periaatteessa mahdollisuus nousta neljän parhaan joukkoon sarjassa ja siten varmistaa paikkansa Mestarien liigassa. WBA:lla sitävastoin ei loppukaudessa ole enää juurikaan panosta, kiinnitys sarjapaikkaan ensi kaudelle on saletti mutta eurokentät utopiaa. Kakkonen on tässä kohteessa ykkösvalinta.

Tässä vaiheessa sarjakautta huomio kannattaakin kiinnittää sarjataulukoihin ja etenkin niiden ääripäihin, nousutoiveisiin ja putoamispeikon pelkoon. Esimerkiksi kohteessa kuusi käydään tiukkaa taistoa suorasta noususta Valioliigaan. Kotijoukkue Watfordilla on sarjakolmosena vielä realistiset mahdollisuudet edetä sarjaporrasta ylemmäs ilman nousukarsintoja.

Pitkään Championshipin piikkipaikalla porskuttaneella Cardiffilla sen sijaan on niin turvallinen etumatka sarjakakkoseen, että sillä on varaa ottaa välillä pataankin. Watfordilla onkin pelissä selvästi enemmän panosta ja vielä kotietu, joten lähdetään varmistetulla ykkösellä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 6.4. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, x(2), (1)x, 1, 1, 1(x), x, 1, 2, 1(2), x(1), 1, 1(x).

Viikon väite: Viis Klubin ja Tepsin tähdistä, eniten tullaan kauden aikana mediassa hehkuttamaan Hongan uusinta kaappausta Abdoulaye Méïtétä . Lisäriemua tultaneen repimään myös siitä, miten monella eri tavalla topparin nimi on mahdollista kirjoittaa väärin (tulihan tässä nyt oikein?).