Dokumenttisarja Amerikkalaisen tv-sarjan tarina (2011) tutkii yhdysvaltalaista television viihdetuotantoa. Aloitusjaksossa Itsenäinen nainen tarkastellaan tv-sarjojen naiskuvaa vuosikymmenten varrella.

Alussa oli perhe. Useammallakin suulla lausuttuna kuullaan, miten perhe-elämä haluttiin esittää idealisoituna 1950-luvun ja 1960-luvun vaihteen suosikkisarjoissa. Lyhyitä välähdyksiä nähdään sarjoista Isä tietää kaiken ja Donna Reed -show.

Perheidyllin julkisivu alkoi murentua, kun Lucy-show starttasi vuonna 1962. Lucy oli kotirouva, joka halusi elämäänsä jotain Uutta. Sitä voi pitää tuolloista sosiaalista normistoa vasten radikaalina, sillä rajat keskiluokkaisissa amerikkalaisissa perheympyröissä olivat selkeät: mies käy töissä, nainen hoitaa kodin ja lapset.

Ironista kyllä, todellisuudessa sarjan tähti Lucille Ball johti hahmon ympärille muotoutunutta melkoista viihdeimperiumia. Lucyn hahmoa kommentoi muun muassa Dick van Dyke. Hänen nimeään kantavan show’n naistähti Mary Tyler Moore pisti tv-sarjoissa tapahtuvaan naisten itsenäistymiseen aivan uutta virtaa.

Greyn anatomia -sarjan luoja Shonda Rhymes sanoo, että Mary Tyler Moore Show toi 1970 estradille uraauurtavan naishahmon. Tämä oli sinkku, joka ei halunnut naimisiin, vaan edetä urallaan. Samaan aikaan nouseva naisliike kyseenalaisti yhä äänekkäämmin vanhoja stereotypioita.

ILMOITUS

1988 tuli Murphy Brown (roolissa Candice Bergen), jonka alkoholiriippuvuus oli iso asia. Viinahan on perinteisesti ollut miesten juttu, kuten erinomainen sarja Mad Men osoittaa. Sen nuori naistähti Elizabeth Moss kommentoi lyhyesti Sinkkuelämää-meininkiä.

Roseanne toi niinikään vuonna 1988 kotikatsomoihin naisen lihavuuden ja työttömyyden – oltiin jo kaukana keskiluokkaisesta lähiöidyllistä. Roolin ulkopuolella Roseanne Barr tykittää suorin sanoin (”minussa on sen verran duunaria”) amerikkalaisen tv-maailman ihmisiä elämänkokemuksen ja arvojen puutteesta.

Käsitellyiksi pikakelaustyyliin tulevat myös Täydelliset naiset, Good Wife, Weeds ja Nurse Jackie. Toisen jakson nimi on kuvaava: Herra talossa.

Amerikkalaisen tv-sarjan tarina, osa 1/4: Itsenäinen nainen. TV1 tiistaina kello 22.10.