Lehtikuva/ JASON REED

Yhdysvaltain CIA:n, Turkin ja useiden arabimaiden asekuljetukset Syyrian kapinallisille ovat viime kuukausina kiihtyneet, kertoo New York Times -lehti.

Syyrian kapinallisten asekuljetuksia varten toimii säännöllinen ilmasilta, jonka järjestämisessä on mukana Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

Asekuljetuksista kertoi maanantaina sanomalehti The New York Times (NYT). Lehden laaja artikkeli perustuu muun muassa lentoliikenteestä kerättyihin tietoihin, useiden maiden viranomaisten haastatteluihin sekä Syyrian kapinallisjohtajien kertomuksiin.

Ilmasilta käynnistyi viime vuoden tammikuussa kahdella Qatarin ilmavoimien kuljetuskoneen lennolla. Nyt sotilasvarusteita on kuljetettu ainakin 160 lennolla. Varovainen arvio kuljetetun lastin määrästä on 3 500 tonnia.

Asekauppakuvioon kuuluvat ainakin Saudi-Arabia, Qatar, Turkki, Kroatia ja Jordania.

Lasteja on kuljetettu saudiarabialaisilla, qatarilaisilla ja jordanialaisilla sotilaskuljetuskoneilla. Kuljetusten pääkohde on ollut Ankaran lähellä sijaitseva Esenbogan lentokenttä, josta ne on kuljetettu maateitse eteenpäin.

Pienempi määrä lentoja on suuntautunut muille turkkilaisille kentille sekä Jordaniaan.

ILMOITUS

Turkin hallituksella on ollut keskeinen osa kuljetusten valvonnassa.

CIA:n roolina on lehden mukaan ollut auttaa arabihallituksia aseiden hankkimisessa. Niistä huomattava osa on ostettu Kroatiasta. Aseiden loppukäyttäjäksi on ilmeisesti nimetty Saudi-Arabia.

Lisäksi CIA on tehnyt arvioita eri kapinallisryhmien komentajista sen päättämiseksi, keille aseita toimitetaan.

Hyvin suunniteltu operaatio

Yhdysvaltain virallinen kanta on, että se toimittaa kapinallisille vain ”ei-tappavaa välineistöä”, ei siis varsinaisia aseita. New York Times toteaa kuitenkin, että arabimaiden asekuljetusten avustaminen osoittaa halua vaikuttaa sisällissodan tappavaankin puoleen.

Tukholman rauhantutkimusinstituutin (Sipri) tutkija Hugh Griffits sanoo NYT:ssä, että kuljetuslentojen runsaus ja tiivis tahti viittaavat hyvin suunniteltuun ja koordinoituun salaiseen logistiseen sotilasoperaatioon.

Lehti huomauttaa, että Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati sunnuntaina Irakia tekemään enemmän, jotta Iran ei voisi kuljettaa aseita sen ilmatilan kautta Syyrian hallitukselle. Sinä samana iltanakin laskeutui yksi kapinallisille aseita toimittavista qatarilaiskoneista Esenbogaan.

CIA:n pääjohtajana marraskuuhun saakka toimineella David Petraeuksella oli lehden mukaan keskeinen rooli ilmasillan luomisessa. Hän myös houkutteli useita maita toimimaan yhdessä osana operaatiota.

Lentojen tahti kiihtynyt

Lentojen määrä oli aluksi melko pieni, mutta se alkoi kiihtyä huhtikuussa 2012. Tuolloin Esenbogaan saapui runsaasti kuljetuslentoja Al Udeidin lentotukikohdasta Qatarista. Al Udeid on NYT:n mukaan Yhdysvaltain sotilaslogistiikan solmukohta Lähi-idässä.

Qatar on kiistänyt aseistavansa kapinallisia. Lehden haastattelemat lähteet sanovat kuitenkin Qatarin olevan aktiivinen aseiden toimittaja. Yhdysvalloissa on lähteiden mukaan oltu huolissaan siitä, että Qatar aseistaa myös islamistiryhmiä.

Viime lokakuussa Qatarin koneet lensivät jo lähes joka toinen päivä. Lentojen määrä kasvoi edelleen marraskuusta lähtien. Tuolloin Turkin hallitus antoi NYT:n mukaan luvan kiihdyttää kuljetuslentoja.

Kasvanut kuljetusten määrä on lehden mukaan näkynyt myös Syyrian sotatapahtumissa. Kapinalliskomentajat valittavat kuitenkin sitä, ettei heille toimiteta panssarintorjuntaan ja ilmatorjuntaan soveltuvia aseita.

”Huijarit myyvät aseet”

Nimettömänä haastateltu entinen amerikkalainen viranomainen sanoi NYT:lle, että CIA lähti mukaan, koska ”muut maat olisivat joka tapauksessa aseistaneet kapinallisia”. Osallistuminen antoi hänen mukaansa Yhdysvalloille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, ettei aseita päätyisi ääri-islamistisille kapinallisryhmille.

Yhdysvallat pystyi myös taivuttelemaan kumppaninsa siihen, ettei kapinallisille toimitettaisi kevyitä olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia, joita myöhemmin voitaisiin käyttää siviililentokoneita vastaan. Yhdysvalloillahan on huonoja kokemuksia siitä, kun se 1980-luvulla toimitti Stinger-ohjuksia Neuvostoliittoa vastaan taistelleille Afganistanin sisseille.

Kaksi nimeltä mainittua kapinallisjohtajaa sanoi lehdelle, etteivät asetoimittajat todellisuudessa pysty arvioimaan kapinallisryhmiä. ”On Vapaan Syyrian armeijan edustajina esiintyviä huijareita, jotka aseet saatuaan myyvät ne eteenpäin”, sanoivat he.

Kaikkien New York Timesin artikkelissa mainittujen maiden ja yhtiöiden viralliset edustajat joko kiistivät sen tiedot tai kieltäytyivät kokonaan vastaamasta.