Lauri Hannus

Päiväkeskus Hirundo tarjoaa akuutin humanitaarisen avun.

Helsingin Diakonissalaitoksen mukaan Helsinkiin on tänä keväänä odotettavissa vielä enemmän kerjäläisiä kuin vuonna 2012, jolloin heitä oli ennätysmäärä.

Kerjäläisten auttaminen on ihmisoikeuskysymys, jota ei voida väistää kieltämällä asia, Diakonissalaitos painottaa. Sen mukaan romanikerjäläisten asema on koko EU:n tasoinen ongelma, johon ei voi vaikuttaa pelkästään paikallisilla toimilla.

Helsingissä on keväästä 2011 saakka toiminut Diakonissalaitoksen yhdessä Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän kanssa kanssa ylläpitämä päiväkeskus Hirundo. Siellä pääosin Romanian ja Bulgarian romaneista koostuva asiakaskunta on voinut käydä peseytymässä tai syömässä omia ruokiaan. Keskuksessa voi myös pestä pyykkiä ja käyttää internetiä.

Päiväkeskus Hirundo tarjoaa kerjäläisille välittömän humanitaarisen avun. Samalla se auttaa liikkuvan väestön ja kerjäläistilanteen hallinnassa sekä Helsingin katurauhan säilyttämisessä, Diakonissalaitoksesta kerrotaan.

Yli 13 500 asiakaskäyntiä vuodessa

Viime vuonna Hirundossa oli yhteensä 13 539 käyntiä. Kävijöistä yli puolet tuli Romaniasta ja hieman alle puolet Bulgariasta. Romanien lisäksi Hirundossa on käynyt makedonialaisia, moldovalaisia, ghanalaisia ja marokkolaisia työnhakijoita. Miehiä kävijöistä oli noin kaksi kolmannesta ja alle 18-vuotiaitakin asiakkaita oli viime vuonna yli 1 300. Kävijöillä oli monenlaisia psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia ongelmia.

ILMOITUS

Kerjääminen ei ole rikos

Perinteinen kerjääminen ei ole Suomessa lainvastaista.

Kerjäämiseen joskus liittyviä rinnakkaisilmiöitä kuten pakkokaupustelua, rikoslakirikoksia, ihmiskauppakysymyksiä, luvatonta leiriytymistä ja roskaamista Hirundon ylläpitäjät eivät hyväksy.

Diakonissalaitoksen mukaan Hirundo ei toimi magneettina kerjäläiselle. Päiväkeskus tarjoaa akuutin humanitaarisen tuen, jakaa oikeaa tietoa ja pyrkii varmistamaan asiakkaiden turvallisen kotiinpaluun. Tämä on yksi tärkeimmistä tehtävistä.

Päiväkeskuksen kustannukset ovat noin 200 000 euroa. Helsingin kaupunki ja Diakonissalaitos rahoittavat sitä kumpikin 80 000 eurolla ja seurakuntayhtymä 40 000 eurolla.

Diakonissalaitoksen mukaan on varmaa, että ilman Hirundon panosta kerjäläiset näkyisivät enemmän Helsingin katukuvassa ja työllistäisivät sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä poliisia enemmän.