Vasemmistoliiton tamperelainen kansanedustaja, tutkija Anna Kontula voi kuvitella tilanteita, joissa maksaisi työstä pimeästi. Hän kuitenkin rajaa ne tarkkaan.

– Voisin kuvitella itse tilanteen, jossa henkilöllä ei ole mahdollisuutta ansaita virallisesti yhteiskunnassa, hän on paperiton. Eli minä en voi täyttää työnantajavelvoitteitani. Tässä tilanteessa joko ihminen jää ilman toimeentuloa tai kierretään lakia, Kontula sanoo Ilta-Sanomissa.

Kontula kuitenkin lisää, ettei tarkoita hyväksyvänsä sitä, että poliitikko hoitaa remppansa pimeänä.

Epävirallista taloutta

Kontula linkitti perjantaina facebook-sivuilleen vuonna 2011 kirjoittaman blogitekstin harmaasta taloudesta. Hän totesi sen ajankohtaistuneen kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) tapauksen vuoksi. Iltalehti kertoi torstaina Hautalan maksaneen remontistaan ja siivoustyöstä pimeästi.

Kontulan mukaan verojen kiertäminen voi olla parempi ratkaisu, jos summat ovat pieniä ja toiminta epäsäännöllistä. Hän arvioi, että jos yhteiskunnassa ei ole lainkaan epävirallista taloutta, se on fasistinen yhteiskunta.

ILMOITUS

Isompi kuin Kanervan juttu

Kontula pitää Hautalan virhettä kuitenkin suurempana kuin vaikkapa kansanedustaja Ilkka Kanervan tekstiviestejä, joiden vuoksi tämä joutui eroamaan ulkoministerin tehtävästä edellisen hallituksen aikana.

– Tämä minun mielestäni isompi juttu kuin se, Kontula sanoo ja toteaa, että jos sääntöä noudatettaisiin, niin Hautalan tulisi erota.

– Mutta itse en ole välttämättä sitä mieltä, koska hän ei silloin hoitanut virkatehtäväänsä.