Lehtikuva/ DANIEL ROLAND

Suomettumisen aika ei ole loppunut. Nyt suomettumista ovat eurokriisissä vain EU:n komission linjaa tukevien puheenvuorojen salliminen, väittävät bloggarit.

Antti Ronkainen ja Joel Kaitila ovat jo pitkään yrittäneet saada Helsingin Sanomissa läpi vastauksensa lehden pääkirjoituksiin, joissa on vaadittu leikkauslinjan jatkamista. Koska HS ei julkaise niitä, ilmestyi puheenvuoro keskiviikkona verkkolehti Uuden Suomen blogina. Kyseessä on vastaus HS:n pääkirjoitustoimittajan keskiviikkoiseen kirjoitukseen, jossa todistetaan säästölinjan olevan ainoa mahdollinen Euroopassa.

HS:n tekstissä todetaan, että ”“virheellisellä talouspolitiikalla arvostelijat tarkoittavat kriisimailta vaadittuja säästöjä ja talouspolitiikan yleisiä tiukennuksia. Niiden katsotaan vetävän Eurooppaa syvemmälle taantumaan, työttömyyteen ja sosiaaliseen kurjuuteen”.

Ronkainen ja Kaitila toteavat, että juuri tästä on kysymys.

”Tekstissä ei käydä lainkaan läpi varsinaista ongelmaa eli sitä, että leikkaustoimet ovat dokumentoidusti lisänneet kriisimaiden työttömyyttä, velkaantuneisuutta ja johtanut BKT:n laskuun. Tämän johdosta myöskään lainojen korot eivät tule vakautumaan, koska pankit eivät realistisesti luota valtioiden takaisinmaksukykyyn”, he kuitenkin jatkavat.

”Rahaa sieltä, mistä leikkauksiinkin”

Nykylinjan puolustajien mukaan euromailla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin säästöt, koska rahaa ei ollut elvyttämiseen. Ronkaisen ja Kaitilan mukaan rahaa on siellä, mistä ne leikkauspolitiikkaankin tulevat.

ILMOITUS

”Markkinat rauhoittuivat EKP:n ilmoituksesta ostaa rajattomasti ongelmamaiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta. Voidaan kysyä miksi EKP ei ilmoittanut kolme vuotta sitten rajattomista OMT-tukiostoista, tällä oltaisiin säästytty monelta huippukokoukselta, tukipaketilta ja tarpeettomilta leikkauksilta?”

”Tilanne pahentunut”

Ronkaisen ja Kaitilan mukaan eurokriisiä ei ole ratkaistu. Nyt saavutettu luottamus perustuu ainoastaan EKP:n OMT-ilmoitukseen.

”Itse asiassa taloudellisilla mittareilla mitattuna tilanne on paljon vakavampi kuin vuosi sitten”.

”OMT:n jälkeen Kreikan velkakirjojen tuotto on kasvanut 160 miljardia (yli 250%), vaikka samaan aikaan Kreikan työttömyys on kasvanut. Toisin sanoen velkakirjojen hinnat eivät tällä hetkellä ole luotettavia estimaatteja kansantalouksien tilasta. Finanssitaloudelliset mittarit ja reaalitaloudelliset mittarit antavat keskenään ristiriitaista tietoa järjestelmän tilasta”.

Heidän mukaansa Euroopassa tehdään tällä hetkellä talouspolitiikkaa lähinnä keinottelijoiden ja spekulanttien toiveiden varassa.

”Ennen kaikkea talouspolitiikkaa lähinnä tehdään hävyttömän rikkaiden ihmisten etujen mukaisesti. Pelkästään kriisimaiden velkakirjoilla on tehty puolessa vuodessa 700 miljardin tili!”

”Euroopan laajuinen investointiohjelma”

Ronkaisen ja Kaitilan mukaan Euroopan on keksittävä itsensä uudelleen.

”Ollirehnien ja pekkahimasten silmänkääntötemput eivät auta. Vain euroopanlaajuinen investointiohjelma voi nostaa Euroopan kriisistä. Sen tärkein tavoite on jälleenrakentaa aidosti vihreä ja energiatehokas infrastruktuuri nykyistä kestävämmälle yhteiskunta- ja talousjärjestelmälle”.

Kirjoituksensa alussa he muistuttavat tuoreesta väitöskirjasta, jossa todettiin Helsingin Sanomien leimanneen euroepäilijät foobikoiksi.

Antti Ronkaisen ja Joel Kaitilan kirjoitus KU:n uutinen väitöskirjasta