Vasemmistonaiset vastustaa pakkohoitoa päihdeäideille.

Vasemmistoliiton naisjärjestö Vasemmistonaiset vastustaa sosiaalihuoltolain uudistuksen yhteydessä esitettyä ajatusta päihdeäitien pakkohoidosta. Järjestö ajaa sen sijaan nopeaa hoitoonpääsyä.

– Pakkohoito on absurdi ajatus tilanteessa, jossa päihteidenkäyttäjät eivät saa halutessaankaan apua ja tukea päihteiden käytön vähentämiseksi ja lopettamiseksi, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth toteaa.

Abortilla eroon pakkohoidosta?

Järjestö kysyy, missä vaiheessa raskautta pakkohoitoon voitaisiin määrätä, kun etenkin raskauden alkuvaiheessa sikiö on erityisen altis päihdevaurioille.

Vasemmistonaiset toteaa, että pakkohoidon uhka johtaisi eettisesti kestämättömään tilanteeseen, jossa päihteitä käyttävä nainen voisi taata vapautensa vain tekemällä abortin.

– Sekä äitien että syntymättömien lasten terveydestä ja hyvinvoinnista täytyy huolehtia, mutta äitien päihteidenkäyttöön voidaan puuttua myös ilman pakkohoitoa, Ruuth toteaa.

ILMOITUS

– Se edellyttää kunnollisia eli nykyistä paljon parempia resursseja sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Äiti ei mene neuvolaan

Järjestö painottaa myös sitä, että pakkohoidon toimivuudesta ei ole kunnollista näyttöä. Sen sijaan on syytä epäillä, että pyrkimys sikiön suojelemiseen kääntyy itseään vastaan.

– Jos päihteitä käyttävä nainen ei saakaan enää neuvolasta apua ja tukea vaan passituksen lukkojen taakse, ei äiti välttämättä käytä lainkaan neuvolapalveluita, jolloin mahdollisuudet huolehtia äidin ja tulevan lapsen terveydestä katoavat, Ruuth toteaa.

Lain käytännön soveltamiseen liittyy myös ongelmallisia määrittely- ja rajanvetotilanteita.

– Miten neuvoloissa esimerkiksi pystyttäisiin tunnistamaan alkoholin suurkuluttajat? Todennäköinen visio onkin, että pakkohoitoon määrättäisiin lähinnä pahasti huumeriippuvaisia äitejä, vaikka alkoholi aiheuttaa ehdottomasti enemmän sikiövaurioita kuin huumeet.

Päihdehoitoja lyhennetty

Järjestö muistuttaa lisäksi, että raskaus on monelle naiselle merkittävä käännekohta elämässä, ja ehdoton enemmistö raskaana olevista päihteidenkäyttäjistä ottaa vastaan kaiken annetun avun toimiakseen lapsensa parhaaksi. Nämä naiset eivät nykyäänkään saa tarvitsemaansa apua ja tukea päihteettömään elämään, sillä päihdehoitoja on lyhennetty, laatua heikennetty ja päihteidenkäyttäjät ajettu marginaaliin.

– Eikö kannattaisi ensin kokeilla vapaaehtoisuuteen ja naisen omaan motivaatioon perustuvia ratkaisuja, eli kynnyksetöntä ja nopeaa hoitoonpääsyä, ennen kuin lähdetään tarjoamaan ratkaisuksi vapauden riistoa? Ruuth kysyy.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä miettii parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta. Työryhmän määräaika päättyi jo viime lokakuussa, mutta se sai jatkoaikaa kuluvan vuoden loppuun.

Vasemmistonaiset on huolissaan työryhmän työstä kantautuneista tiedoista, joiden mukaan pakkohoitoa soviteltaisiin tulevaan lakiin.