Lehtikuva/ Trond H. Trosdahl

Fjäder esittää syksylle välitarkastusta

Parhaillaan pikavauhtia rakennettavaa tulosopimusta ei voi syntyä ilman työelämäpykäliä, katsoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Hän mukaansa pelkkä palkkaratkaisu ei käy.

Nollaratkaisua ei sulateta. Palkankorotusten sijaan voitaisiin Fjäderin mielestä sopia muista palkansaajille tarpeellisista työehdoista, joilla olisi työnantajalle kustannusvaikutuksia.

– Nyt tarvitaan malttia. Syksyllä voidaan pitää välitarkastelu ja katsoa, mihin suuntaan talous kehittyy.

Tällä tavoin pidettäisiin Fjäderin mukaan takaportti auki korotuksille, mikäli talous lähtisi kasvuun.

Fjäder vakuutti Brysselissä, että sopimusta yritetään tosissaan.

ILMOITUS

– Tämä on vakava yritys, ei mitään teatteria. Selvitämme tahtotilaa ja agendaa, jonka pohjalta voimme käynnistää neuvottelut yksi- tai kaksivuotisesta sopimuksesta.

Fjäder osallistui Brysselissä Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön hallitukseen ja puhui palkansaajajärjestöjen EU-Akatemiassa.

Rutistus ennen viikonloppua

Työmarkkinakeskusjärjestöt koettavat saada viikonloppuun mennessä selväksi, millä eväillä uusi palkkaratkaisu voisi syntyä. Jos sopuun päästään, varsinainen sopimuskierros vietäisiin läpi pikavauhdilla. Hallitus odottaa tuloksia kehysriiheensä 21. maaliskuuta.

Käytännössä sopimuksen tulisi olla valmis jo paria päivää aiemmin.

Fjäderin mukaan nyt haetaan työllisyys- ja ostovoimasopimusta. Hallitus voisi tulla vastaan muun muassa tekemällä indeksitarkastukset palkansaajien verotukseen. Säästösyistä indeksitarkastuksia veroportaikkoon ei ole tehty.

Työelämän laatua tulee Fjäderin mukaan kehittää, vaikka sopimus tehtäisiin pikaisesti. Siitä ei hänen mukaansa voida laistaa.