Lehtikuva/ Trond H. Trosdahl

Naistenpäivänä marssitaan äitiyskuolemia vastaan.

Suomen RFSU (Riksförbundet För Sexuell Upplysning) järjestää Kansainvälisenä Naistenpäivänä Vaunumarssin, jolla halutaan herättää keskustelua sekä aktivoida päättäjiä.

Mielenilmaus muistuttaa, että raskaus on yhä naisen henkeä uhkaava riski.

Joka päivä 800 naista tai tyttöä kuolee, koska heiltä puuttuu mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja seksuaaliterveyteen. Joka vuosi lähes 300 000 naista menehtyy raskauden tai synnytyksen seurauksena.

Kuolemista 99 prosenttia tapahtuu kehitysmaissa, joissa lapsen saaminen on edelleen naisten yleisin kuolinsyy. Äitiyskuolleisuus on yleisintä 15–19 -vuotiaiden tyttöjen keskuudessa.

Äitiyskuolemat ovat yhteydessä paitsi köyhyyteen, myös naisen asemaan. Mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta, sitä paremmin huolehditaan raskauksien ehkäisystä ja turvallisuudesta.

ILMOITUS

Äitiyskuolleisuuden vähentäminen on yksi YK:n vuosituhattavoitteista, mutta tavoite ei näytä toteutuvan, vaikka äitiyskuolemat ovatkin vähentyneet vuodesta 1990 (543 000 kuolemaa).

Keinot tiedetään

Keinot äitiyskuolemien vähentämiseen ovat tiedossa ja olemassa, mutta rahaa ja poliittista tahto puuttuu.

Äitiyskuolemien määrä vähenee maissa, joissa varmistetaan naisille ja tytöille mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja tarvitsemaansa neuvolatoimintaan. Lisäksi jokaisella naisella ja tytöllä tulisi olla oikeus päättää omasta kehostaan.

Pienempi äitiyskuolemien määrä on edellytys myös köyhyyden vähentymiseen. Seksuaaliterveyden ja -oikeuksien parantaminen on tärkeä tekijä myös kestävän kehityksen kannalta.

Vaunumarssilla vaaditaan, että tukea ehkäisyyn, seksuaalikasvatukseen sekä turvalliseen aborttiin lisätään.

– Toivomme, että mahdollisimman moni pääsisi mukaan Vaunumarssille, jotta saisimme myös niiden naisten äänen kuuluville jotka eivät itse voi päättää omasta kehostaan. Marssille voi tulla vaunuilla tai ilman vaikka lounastauolla, kannustaa RFSU:n seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

Ruotsissa Vaunumarssi järjestetään jo useilla paikkakunnilla.

Helsingin Vaunumarssi lähtee Esplanadin puistosta Espan lavalta (Kappelia vastapäätä) perjantaina 8. maaliskuuta klo 12.00. Marssin määränpää on Eduskuntatalo, jossa osallistujat ojentavat vetoomuksen kansanedustaja Anna Kontulalle .

Kaikki marssille osallistujat saavat lastenvaunujen sadesuojan, mutta osallistua voi myös ilman vaunuja.