Lehtikuva/ JUAN BARRETO

Hugo Chávez nimesi joulukuussa seuraajaehdokkaakseen varapresidentti Nicolás Maduron.

Presidentti Hugo Chávezin sairauden ajan on presidentin tehtäviä hoitanut varapresidentti Nicolás Maduro.

Chávezin olisi pitänyt vannoa virkavalansa uudelle kaudelle tammikuun 10. päivänä. Hieman ennen tätä päivämäärää Venezuelan korkein oikeus tulkitsi, ettei kyse ole (vielä) presidentin pysyvästä estymisestä, joten uusintavaaleja ei tarvitse määrätä.

Perustuslain mukaan presidentin tehtävät voitiin väliaikaisen estymisen perusteella siirtää varapresidentille enintään 90 päiväksi. Nyt Chávezin kuoltua tilanne muuttui, ja uudet presidentinvaalit on järjestettävä 30 päivän kuluessa.

Maduro on esiintymistyyliltään Chávezia pehmeämpi, mutta poliittiselta linjaltaan lähellä Chávezia.

Kuka on Nicolás Maduro?

Chávez ei enää esiintynyt julkisuudessa joulukuun 10. päivän jälkeen, jolloin hän kertoi syöpänsä uusiutuneen. Tuolloin hän pyysi venezuelalaisia äänestämään presidentiksi varapresidentti Maduroa, mikäli uudet vaalit joudutaan järjestämään.

Pitkä, muhevista viiksistään tunnettu Nicolás Maduro on totuttu näkemään Chávezin taustalla jo vuosien ajan.

ILMOITUS

Riittääkö Maduron karisma Chávezin lokakuussa haastanutta oikeisto-opposition ehdokasta Henrique Caprilesia vastaan? Capriles on todennäköisesti opposition pääehdokas myös uusintavaaleissa.

Chávezin lailla sosialistipuolue PSUV:hen kuuluva Maduro oli Venezuelan ulkoministeri vuodesta 2006 lähtien ja vuonna 2012 hän nousi varapresidentiksi.

Bussikuskista poliitikoksi

Nuorena Maduro työskenteli bussinkuljettajana pääkaupunki Caracasissa. Samalla hän oli aktiivinen vasemmistopuolueessa ja ay-liikkeessä nousten Caracasin liikennelaitoksen ammattiyhdistyksen puheenjohtajaksi.

1990-luvulla Maduro liittyi vasemmistopuolue MVR:n jäseneksi ja osallistui sen riveissä Chávezin vaalikampanjaan vuonna 1998. Seuraavana vuonna Maduro valittiin perustuslakia säätävän komitean jäseneksi ja vuonna 2000 hän nousi Venezuelan parlamenttiin.

Madurosta tuli parlamentin puhemies 2005. Kun hänet seuraavana vuonna nimitettiin ulkoministeriksi, nousi puhemiehen paikalle hänen vaimonsa Cilia Flores. Flores on Venezuelan historian ensimmäinen kyseiseen tehtävään valittu nainen.

Maduro on esiintymistyyliltään ja retoriikaltaan Chávezia pehmeämpi. Poliittinen linja noudattaa kuitenkin pitkälti Chávezin suuntaa, jossa keskiössä ovat sosiaaliohjelmat, alueellinen integraatio ja tiiviit suhteet Kuubaan.

Cabello toinen vahva mies

Maduron kilpailijana PSUV:n johdossa on pidetty parlamentin nykyistä puhemiestä Diosdado Cabelloa, joka on toinen ”Chávezin jälkeiselle chavismille” kasvot antanut henkilö.

Cabellolla on Chávezin tavoin armeijatausta, mistä on Venezuelan epävakaassa poliittisessa ilmapiirissä tunnetusti hyötyä. Cabello kuului siihen sotilaiden ryhmään, joka Chávezin johdolla osallistui epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen vuonna 1992.

Sosialistipuolueen asema näyttää kaikesta poliittisesta epävarmuudesta huolimatta vahvalta. PSUV kasvatti kannatustaan joulukuussa järjestetyissä paikallisvaaleissa voittaen 20:ssä maan 23 vaalipiiristä.

Oppositiojohtaja Capriles valittiin uudestaan Mirandan kuvernööriksi, mutta vuoden 2008 vaaleja pienemmällä marginaalilla.