Lehtikuva/ RODRIGO BUENDIA

Venezuelan presidentti Hugo Chávez, 58, kuoli pitkään jatkuneen syöpäsairauden seurauksena tiistaina iltapäivällä paikallista aikaa Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa sotilassairaalassa.

Presidentti Hugo Chávezin kuolemasta ilmoitti suorassa televisiolähetyksessä maan varapresidentti Nicolás Maduro. Chávez johti Venezuelaa vuodesta 1998. Maahan on julistettu viikon suruaika. Virallinen muistotilaisuus pidetään perjantaina.

Perustuslain mukaan uudet vaalit on järjestettävä 30 päivän kuluessa. Niissä ehdolla tulevat todennäköisesti olemaan nyt presidentin tehtäviä hoitava sosialistipuolueen Maduro sekä marraskuisten vaalien oikeistoehdokas, Mirandan osavaltion kuvernööri Henrique Capriles.

Uutinen Chávezin kuolemasta otettiin ennennäkemättömällä surulla vastaan Latinalaisessa Amerikassa. 1990-luvun uusliberaali leikkauspolitiikka ja talouskriisit vaihtuivat hiljalleen lähes koko mantereella vasemmiston vaalivoittoihin Venezuelan mallin viitoittamina. Chávezin öljyrikas Venezuela myös lainasi suuria summia alueen velkamaiden auttamiseksi.

”Latteat kliseet henkilöpalvonnasta unohtuvat”, kirjoitti eräs kannattaja.

Presidenttien osanotto

Maanosan presidentit esittivät välittömästi osanottonsa Twitter-viesteissään. Muun muassa Ecuador ja Argentiina julistivat kolmen päivän suruajan. Useat alueen presidentit, kuten Uruguayn José Mujica, ilmoittivat osallistuvansa perjantain seremoniaan.

Chávezin seuraajaksi maanosan johtohahmona mediassa nimetty Ecuadorin presidentti Rafael Correa keskeytti maakuntamatkansa ja saapui pääkaupunkiin Quitoon lyhyeen lehdistötilaisuuteen.

ILMOITUS

”Nicolás Maduro soitti minulle kello 15.30 tätä aikaa kertoakseen tilanteen vakavuudesta”, kertoi Correa selvästi liikuttuneena.

”Niitä, jotka taistelevat ja kuolevat elämän puolesta, ei mielestäni voi nimittää kuolleiksi. Hugo on nyt elävämpi kuin koskaan ja inspiroi koko Latinalaista Amerikkaa”, päätti Correa lyhyen tilaisuuden presidentinpalatsissa.

Venezuelan suurlähetystön edusta Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa täyttyi niin ikää edesmenneen vasemmistopresidentin kannattajista.

”Olen liikuttunut. Tämä on kova isku kaikille Latinalaisen Amerikan maille”, kommentoi Venezuelan Ecuadorin-suurlähettiläs Maria de Lourdes Urbaneja.

Diplomaattien karkotus

Monet venezuelalaiset pohtivat maan turvallisuustilannetta facebook-päivityksissään. Viralliset instituutiot puolestaan vetosivat kansalaisiin yleisen järjestyksen säilyttämiseksi.

Tilanne on tulenarka. Aikaisemmin tiistaina varapresidentti Maduro ja ulkoministeri Elias Jaua ilmoittivat kahden yhdysvaltalaisdiplomaatin karkotuksesta. Yhdysvaltain suurlähetystön palveluksessa olevien diplomaattien kerrottiin ottaneen yhteyttä venezuelalaisiin sotilaisiin epävakauden luomiseksi.

Facebookin ”Todos somos Chávez” (Me kaikki olemme Chávez) -ryhmä täyttyi suruviesteistä. Ryhmän nimi viittaa siihen, että Chávezin aloittama poliittinen prosessi elää kannattajissa.

”Oppositio luulee, että poliittinen muutosprosessi kaatuu Chávezin kuolemaan. He ovat väärässä. Chávez oli karismaattinen johtaja, mutta ei tässä ole siitä kyse. Venezuelan politiikan selittäminen ulkopuolisille on joskus vaikeaa. Kun näkee itse sen kiintymyksen, jota mahdollisuuden inhimilliseen elämään saaneet ihmiset Chávezia kohtaan tuntevat, unohtaa latteat kliseet henkilöpalvonnasta”, kirjoitti eräs ryhmän jäsen.

”Emme me ole tyhmiä. Me taistelemme oikeuksistamme. Tässä on kyse ihmisarvoisesta elämästä. Siitä, että lapsemme pääsevät sairastuttuaan lääkäriin, siitä, että heillä on katto päänsä päällä ja siitä, että he eivät kärsi aliravitsemuksesta”, hän jatkoi.

Ristiriitainen maine

”Hugo Chávez on paholainen. Miksi? Siksikö, että hän on tuonut lukutaidon yli kahdelle miljoonalle venezuelalaiselle lapselle”, on puolestaan uruguaylainen kirjailija Eduardo Galeano pohtinut edesmenneen presidentin ristiriitaista mainetta kansainvälisessä mediassa.

Liikuttavimman viestin jätti Hugo Chávezin tytär María Gabriela Chávez Twitter-päivityksessään.

”Minulla ei ole sanoja. Ikuisesti, kiitos! Voimaa! Meidän tulee seurata esimerkkiäsi. Rakennetaan isänmaata! Hyvästi ikuisesti, oma isini!”