Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) on huolissaan tavasta, jolla lupaviranomaiset soveltavat turvallisuusmääräyksiä. Tiistaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Kontula kysyy, miten hallitus aikoo varmistaa, ettei turvallisuusmääräyksiä käytetä poliittisten oikeuksien kaventamiseen.

Taustalla on tuore tapaus Kotkassa, jossa Etelä-Kymen Vasemmistonuorten suunnittelema kirjanesittelytilaisuus jouduttiin perumaan poliisin poikkeuksellisten vaatimusten takia.

Kyseessä oli Li Anderssonin, Dan Koivulaakson ja Mikael Brunilan kirja Äärioikeisto Suomessa. Helmikuussa saman kirjan esittelytilaisuuden eteisessä tapahtui puukotus. Hyökkäyksen takana on arvioitu olleen äärioikeistolaisia toimijoita. Tilaisuus järjestettiin Jyväskylän kirjastossa.

Poliisi rajoitti toimintavapautta

Kotkan lupaviranomainen asetti tilaisuuden ehdoksi, että järjestäjät hankkivat paikalle neljä ammattilaisjärjestyksenvalvojaa; tavallinen kurssin suorittanut valvoja ei riittänyt. Tämän lisäksi edellytettiin järjestäjiä laatimaan pelastussuunnitelma 14 vuorokautta ennen tilaisuutta.

Vaatimus yksityisistä turvapalveluista on Kontulan mukaan kohtuuton. Hän arvioi, että mikäli käytäntö yleistyisi, se heikentäisi oleellisesti kansalaisten sekä pienten järjestöjen mahdollisuuksia kokoontua ja järjestää tilaisuuksia. Lisäksi Kontula muistuttaa, että valtioneuvoston asetuksen valossa tyypillinen kirjaesittelytilaisuus ei myöskään edellytä pelastussuunnitelmaa.

ILMOITUS

– Kotkassa poliisin toiminta pikemminkin rajoitti kuin turvasi poliittista toimintavapautta, Kontula arvioi.

Poliisin tehtävä suojella poliittisia oikeuksia

– Olen itse osallistunut kymmeniin vastaaviin tilaisuuksiin ympäri Suomen, eikä missään niistä ole järjestäjille sälytetty tällaista vastuuta. Äärioikeisto on viime vuosina osoittautunut reaaliseksi turvallisuusuhaksi, mutta on poliisin tehtävä suojella kansalaisten poliittisia oikeuksia.

Lopulta lupa evättiin kokonaan, koska pelastussuunnitelma annettiin vasta kymmenen päivää ennen tilaisuudelle suunniteltua ajankohtaa.