Lehtikuva/ STR

Etelä-Afrikan faktat:

Valtio Afrikan eteläkärjessä

Asukkaita 50,5 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 17,4 %

Kansallisen köyhyysrajan alla 23,0  

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 88,7 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 123/187

(Lähde: YK)

Raiskaukset ja murhat ovat yleisiä, mutta tuomiot niistä harvinaisia.

Naisiin kohdistuva väkivalta nousi otsikoihin Etelä-Afrikassa, kun urheilusankari Oscar Pistorius joutui syytteeseen tyttöystävänsä murhasta. Pari viikkoa aiemmin maata kuohutti nuoren tytön joukkoraiskaus.

Tilasto vuodelta 2011 kertoo, että Etelä-Afrikassa murhattiin päivittäin seitsemän naista. Viime vuonna poliisi kirjasi 64 000 raiskausta, seitsemän tuntia kohti. Rikostutkijoiden mukaan vain prosentti raiskauksista tulee poliisin tietoon, joten todelliset luvut ovat maailman pahimpia.

ILMOITUS

Anene Booysen, 17, kuoli helmikuun alussa joukkoraiskauksen ja silpomisen seurauksena. Syytteeseen pantiin kaksi miestä, mutta moni pelkää, ettei tutkinta tuota tulosta.

– Liian usein tutkinta alkaa meluisasti, mutta päättyy tuloksetta. Kaikkia todistajia ei kuultu, todisteet eivät pitäneet tai ilmeni teknisiä ongelmia, Stellenboschin yliopiston professori ja Etelä-Afrikan tasa-arvokomitean jäsen Amanda Gouws sanoo.

– Vaikka Booysenin tapaus ratkeaisi, tuhannet muut jäävät selvittämättä, hän lisää.

Zuman puhe pettymys

Pistorius pidätettiin samana päivänä, kun Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma piti kansakunnan tilaa käsittelevän puheen. Puheelta odotettiin selviä säveliä, koska väkivalta kiihtyy, talous kituu ja levottomuus kasvaa työmarkkinoilla.

Gouwsin mukaan Zuma korosti oikeuslaitoksen roolia väkivaltaisten protestien selvittelyssä, muttei kajonnut naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Gouws pettyi, ”koska mielenilmauksia on vuodessa 5 000, mutta raiskauksia kirjattiin 64 000 viime vuonna”.

Etelä-Afrikan lääketieteellisen tutkimusneuvoston raportti paljasti hiljan, että useampi kuin joka neljäs kyselyyn osallistuneista miehistä myönsi raiskanneensa ainakin kerran.

Ministerin kohuero

Naisiin kohdistuva väkivalta ei rajoitu murhiin ja raiskauksiin. Poliisi kirjaa perheväkivallan piiriin myös pahoinpitelyn, henkisen ja taloudellisen piinan sekä vaanimisen.

Asuntoministeri Tokyo Sexwalen vaimo Judy syyttää miestään niistä kaikista helmikuussa alkaneessa avioero-oikeudenkäynnissä.

Zuma oli oikeudessa raiskauksesta syytettynä toimiessaan hallitsevan ANC-puolueen varapuheenjohtajana vuonna 2006. Hän sai lopulta vapauttavan tuomion.

Zumalta odotetaan nyt vahvistusta sille, että tytöt ja naiset eivät ole miesten vapaata riistaa, eikä mikään kulttuuri oikeuta heidän hyväksikäyttöään, Lubna Nadvi penää. Hän opettaa KwaZulu-Natalin yliopistossa ja johtaa naisia tukevaa järjestöä Durbanissa.

Vaaralliset kumppanit

Nadvi pitää hyvänä, että tuoreet tapaukset ovat saaneet paljon asiallista julkisuutta. Hän toivoo, että se muuttaisi koko kansakunnan ajattelu- ja toimintatapoja.

– Muuten maamme tunnetaan pian paikkana, jossa naiset ja tytöt eivät ole turvassa missään, eivät varsinkaan kumppaninsa lähellä, Nadvi sanoo.

Tekijöiden rankaiseminen ja uhrien tukeminen ei riitä, lisää Shafinaaz Hassim, joka on kirjoittanut romaanin perheväkivallasta muslimiyhteisössä.

– On muutettava lasten kasvatusta ja perinteisiä sukupuolirooleja, hän tähdentää.

Etelä-Afrikan faktat:

Valtio Afrikan eteläkärjessä

Asukkaita 50,5 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 17,4 %

Kansallisen köyhyysrajan alla 23,0  

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 88,7 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 123/187

(Lähde: YK)

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!