Jyväskylän yliopistossa järjestetään lähiaikoina väitöstilaisuus, jota voi hyvällä syyllä kuvata high risk eventiksi, ainakin mitä tifoiluun, naksutteluun ja nikin esiin huuteluun tulee. Kotimaisista jalkapalloon keskittyneistä keskustelufoorumeista on tälläkin palstalla kirjoitettu aina silloin tällöin, mutta harvemmin akateemisessa viitekehyksessä.

Nyt siihen on tilaisuus, sillä Samu Kytölän uunituore väitöskirja Multilingual language use and metapragmatic reflexivity in Finnish internet football forums: A study in the sociolinguistics of globalization käsittelee monikielisyyttä, erityisesti englannin kielen käyttöä, kotoisilla futisforumeilla. Tutkimusaihe on harvinainen: vastaavia on tehty kansainvälisessäkin katsannossa niukasti.

Kytölän väitöskirja koostuu viidestä itsenäisestä tutkimusartikkelista sekä laajasta kokoomaosasta, jossa kirjoittaja kuvaa esimerkiksi foorumien historiaa sekä suomalaista online-fanikulttuuria. Jo tästä syystä tutkimus on erinomaisen tärkeä palanen aikalaishistoriaa, joka ansaitsikin tulla viimein tallennetuksi kirjoihin ja kansiin.

Väittelijä on itse aktiivinen jalkapallon seuraaja ja nettikeskustelija.

Tärkeänä metodina on ollut osallistuva havainnointi: väittelijä on itse aktiivinen jalkapallon seuraaja ja nettikeskustelija, ja kertookin asemoivansa itsensä viestinviejäksi akateemisen maailman ja jalkapalloyhteisön välillä.

Tutkimus paljastaa, miten alun perin suomenkieliseksi tarkoitetut keskustelufoorumit ovat vuosien saatossa muovautuneet omalla eriskummallisella tavallaan monikielisiksi yhteisöiksi. Kytölän mukaan foorumikeskustelut liukuvat usein asian sivuun, keskusteluiksi siitä, mitä kieliä käytetään ja miten. Etenkin väärinkirjoitettua englantia käytetään yhteisöllisyyttä rakentavana sisäpiirin huumorina, ja lentäviksi lauseiksi muodostuneita fraaseja lauotaan asiayhteydestä riippumatta – myös muilla nettifoorumeilla.

ILMOITUS

Kytölä kirjoittaa, miten lädikielisten sloganien lähteinä voivat olla ”vaikkapa kulttiasemaan nousseen urheilutoimittajan kangerteleva ilmaisu suoran tv-lähetyksen kiperässä haastattelutilanteessa, jalkapallovalmentajan televisiodokumentissa puhuma epäsujuva ’rallienglanti’, juorulehdestä poimitun englanninkielisen tatuoinnin kielivirheet, turkkilaisen keskustelijan omintakeinen, epäkieliopilliseksi katsottu englanti tai Liverpoolin murteella tai sosiolektillä kirjoitettu ’fanitusenglanti’”.

Tyypillistä tutkijan mukaan onkin, että ilmaisut, joihin on alun perin suhtauduttu torjuvasti tai pilkaten, muuttuvat vähitellen hyväksytyksi ja arvostetuksi osaksi foorumismien kirjoa.

Suomalainen nettifutiskeskustelun kulttuuri on hyvinkin oman tutkimuksensa väärti, ja Kytölän näkökulma aihepiiriin on tuore ja yllättävä.

Vaikka itsekin olen usein pohtinut futisfoorumeilla syntyvää yhteisöllisyyttä ja naureskellut mukahassutteluille muiden mukana, en ole juurikaan tullut uhranneeksi ajatuksia sille, millaisin kielellisin keinoin tätä yhteisöllisyyttä rakennetaan ja mistä palstoille ominainen sisäpiirin huumori sikiää.

Futisforumit ovat aivan omanlaisiaan ja omalakisiaan yhteisöjä, joiden sisäisestä dynamiikasta löytyisi varmasti hedelmällisiä tutkimusaiheita useampaankin väitöskirjaan.

Kytölän kunniaksi täytyy vielä todeta se, että etenkin aihepiiriä tuntevalle tutkimus on pirun hauskaa luettavaa: niin kutsuttu kahvit näppikselle -ilmiö oli useaan otteeseen hyvin lähellä tekstiä näytöltä tihrustaessa. Lisäksi en ainakaan muista aiemmin törmänneeni väitöskirjaan, jonka esipuheessa olisi käytetty kuvallisia hymiöitä.

Tunteita ilmaisevia symboleita ei sen sijaan kannata rustata vakiolappuun, vaikka joskus mieli tekisikin. Tämän viikon vakiorivi koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista.

Kohteessa kaksi vastakkain asettuu kaksi haasteellisessa tilanteessa olevaa joukkuetta: kotijoukkue Arsenal oli tiistain Mestarien liigan kamppailussaan aseeton Bayern Münchenia vastaan, ja putoamispeikkoa vastaan taisteleva Aston Villa kaipaa kipeästi sarjapisteitä. Tasoero on kuitenkin niin selvä, että varma ykkönen.

Arsenalia on viime aikoina onnistunut nöyryyttämään myös kohteen 9 Blackburn, joka tiputti Tykkimiehet viikko sitten FA-cupista. Vaikka sarjataulukossa piste-ero vastustaja Leedsiin on pieni, on joukkueiden tasoero ainakin paperilla suurempi, etenkin kun Blackburn on uuden valmentajansa Michael Appletonin johdolla vahvistanut pelaajistoaan. Niin ikään saletti ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 23.2. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1, 1, 2(X), 2, 1, (X)1, 2, 1, 1(X), 1, 1(2), 1(2).

VIIKON VÄITE: Ykköseen noussut Ilves tulee olemaan kova luu myös uudella sarjatasollaan. Tästä pitävät huolen muun muassa jo edesmenneestä Tampere Unitedista tutut Antti Ojanperä ja vastikään joukkueen rinkiin liittynyt Jonne Hjelm.