Lehtikuva/ Roni Lehti

Tärkein muoto on antijihadismi ja tärkein organisaatio Suomessakin toimivan Defence League -liike.

Hyökkäys tammikuussa Jyväskylässä järjestettyyn kirjan esittelytilaisuuteen on herättänyt väittelyä siitä, onko äärioikeisto Suomessa todellinen uhka vai marginaalinen ilmiö. Jälkimmäistä mielipidettä on markkinoinut eniten perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerola.

Syksyllä ilmestyneen Äärioikeisto Suomessa -kirjan lisäksi eurooppalaista ja myös suomalaista äärioikeistoa tarkastellaan kahdessa muussa tuoreessa julkaisussa. Juuri suomeksi ilmestyi norjalaisen Oyvind Strømmen kirja Äärioikeisto, vastajihadismi ja terrorismi Euroopassa.

Väärä uhka seurannassa

Viime kesäkuussa Hollannissa toimiva terrorismin tutkimuslaitos ICCT julkaisi tutkimuksen samasta aiheesta. ICCT myös listasi äärioikeistolaisen väkivallan kuolonuhrit Euroopassa vuodesta 1990 ja päätyi lukuun 249 ihmistä. Samaan aikaan jihadismin uhreina kuolleita oli 263.

ICCT:n mukaan äärioikeisto on ollut eurooppalaisen terrorismin torjunnan sokea piste syyskuun 11. päivästä 2001 lähtien. Huomiota on kiinnitetty liikaa islamistisiin ilmiöihin ja samaan aikaan äärioikeisto sai kasvaa rauhassa. Kuitenkin kylmien numeroiden valossa islamistinen terrorismi ei ole Euroopassa sen suurempi uhka kuin äärioikeistolainenkaan.

Todellinen äärioikeiston uhriluku on ICCT:n mukaan lisäksi suurempi, koska tarkastelusta puuttuvat rasistisesti motivoituneet murhat, joissa syylliset eivät kuulu mihinkään järjestäytyneeseen ryhmään.

ILMOITUS

Norjalaisen Anders Behring Breivikin kesällä 2011 toteuttama joukkomurha oli omaa luokkaansa. Hän murhasi 77 ihmistä. Saksalaisten sanomalehtien tutkimus paljasti äärioikeiston murhanneen 137 ihmistä vuosina 1990–2010 kun virallinen luku on 47.

Varhaisimmat ICCT:n raportoimat murhat ovat 1990-luvulta. Itävaltalainen uusnatsi murhasi kirjepommeilla neljä romania vuonna 1993. Tuoreimmat tapaukset taas ovat aivan viime vuosilta ja ne ovat kohdistuneet romaneihin ja maahanmuuttajiin.

Defence League leviää Euroopassa

ICCT:n mukaan vastajihadismi on Euroopan johtava äärioikeiston muoto ja sen tärkein organisaatio on kesäkuussa 2009 perustettu English Defence League, joka on levittäytynyt moniin maihin, myös Suomeen kaksi vuotta sitten. Finnish Defence League ilmoittaa olevansa poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ei-rasistinen kansalaisjärjestö. Sillä on Facebookissa 3 700 seuraajaa.

Sisäministeriön kuukausi sitten julkaisemassa ääriliikkeiden tilannekatsauksessa useisiin Euroopan maihin levinnyttä Defence League -ilmiötä ei edes mainita. ICCT:n mukaan se poikkeaa perinteisestä äärioikeistosta pitämällä pääkohteineen ”islamisaatiota” ja monikulttuurisuutta. EDL:n piirissä käytetään natsitervehdyksiä ja syyllistytään rasistiseen väkivaltaan. Pyrkimyksenä on muodostaa Euroopan laajuinen järjestö.

Oyvind Strømme liittää kirjansa suomalaiseen painokseen laatimissaan jälkisanoissa suomalaiseen vastajihadismiin myös Tundra Tabloids -nimisen blogin. Tätä alan suosituimpiin kuuluvaa blogia pitää Strømmen mukaan yllä nimimerkki KGS, joka vaikuttaa Suomessa.

”Joku voi ottaa todesta”

Strømme kirjoittaa, ettei hän leimaa terrorismin suosijoiksi poliitikkoja ja bloggaajia, jotka vähättelevät salaliittoteorioita ja muslimivihaa, pitävät niitä arkeen kuuluvina asioina ja flirttailevat niillä. Kyseessä on haaste demokratialle ja muiden poliittisten liikkeiden kannattajille.

Nimimerkki Väinämöisen väkivaltaa tihkuviin manifesteihin (2008 ja 2009) viitaten Strømme kuitenkin katsoo, että huolestumiseen on syytä, kun rauhassa elävässä yhteiskunnassa manataan esiin mielikuvia sisällissodasta.

”Joku saattaa ottaa tämän todesta. Tuhotöihin voi ryhtyä pelkästään poliittiseen hulluuteen suistunut kiihkoilija. Tai kutsun kuulee psyykkisesti sairas tai vakavista persoonallisuushäiriöistä kärsivä henkilö”.

Nimimerkki Väinämöisen murhaopas julkaistiin viimeksi suojeluskunta.com -nimisellä verkkosivulla, joka on edelleen vilkkaasti toiminnassa. Yhdessä sen keskusteluosiossa pyritään tekemään luettelo henkilöistä, ”joiden hävittäminen vähentää monikulttuurisuuden rikastuttavaa vaikutusta Suomessa. Jokainen tietää jonkun joka on syyllinen”.