Mika Peltonen

Viikon kysymys

Pellervon taloustutkimus (PTT) on tehnyt tutkimuksen nelosoluen myynnin siirtämisestä päivittäistavarakauppoihin. Tutkimuslaitoksen mukaan tästä olisi etua kaupalle ja verottajalle. Alkoholihaittoja uudistus ei poistaisi.

Mitä etua vahvempien oluiden myynnin siirtämisestä päivittäistavarakauppoihin olisi, PTT:n toimitusjohtaja, tutkija Pasi Holm?

– Matkustajatuonti pienenisi oleellisesti. Hyötyä tulisi myös sitä kautta, että pienkaupoille tulisi lisää myyntiä. Koska nelosolut on korkeammin verotettua kuin kolmosolut, myös valtion verotulot kasvaisivat.

Vähentäisikö muutos alkoholinkulutusta?

– Kun viinan kulutus vähenisi, absoluuttisen alkoholin kulutus ei ainakaan hirveästi enää kasvaisi. Vähän se kasvaisi, koska osa kolmosoluen kuluttajista siirtyisi nelosolueen. Toisaalta myös osa nykyisistä viinan juojista siirtyisi tutkimuksemme mukaan nelosolueen.

Miksei kukaan ole aiemmin esittänyt tätä ajatusta?

ILMOITUS

– Aiemminhan kauppa ajoi viinejä päivittäistavarakauppaan. Iso alkoholijuomien myyntiasia nousi taas esille, kun alkoi keskustelu kolmosoluen siirtämisestä Alkoon.

– Me teimme tutkimuksen, että siinä ei olisi kyllä mitään järkeä kaupan rakenteen tai ihmisten palveluidenkaan kannalta.

Mitä keskioluen siirtämisestä Alkoon olisi seurannut?

– Se olisi tarkoittanut sitä, että noin tuhat pienkauppaa olisi ollut lakkautusuhan alla. Silloin ihmiset olisivat valinneet päivittäistavarakaupan hypermarketista, jonka vieressä on myös Alko.

– Me päätimme tutkia, miten uudistus kävisi nelosoluella, koska mietojen viinien siirtämistä kauppaan ei tulla toteuttamaan.

Jos nelosolut siirretään maitokauppoihin, pitäisikö viinitkin sen jälkeen siirtää sinne?

– Ei tutkijalta saa tällaisessa asiassa vastausta kysymykseen, mitä pitäisi tehdä.

– Jos tavoite on alkoholin kulutuksen vähentäminen, nelosen siirtäminen maitokauppoihin on huono vaihtoehto. Mutta jos nelosoluen myynnin siirtoon ynnätään matkustajatuonti, valtion verotulot, kaupan rakenne ja absoluuttisen alkoholin kulutus, vaakakuppiin jää sekä hyviä ja huonoja puolia. Asiasta päättäminen on poliitikkojen tehtävä.