Vuoden 2013 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon on voittanut Olli-Pekka Tennilän runokokoelma Yksinkeltainen on kaksinkeltaista (Poesia 2012).

Tennilän teos on ensimmäinen Runeberg-palkittu runokokoelma yli kymmeneen vuoteen. Palkinto myönnettiin nyt myös ensikertaa pienen kustantamon kirjailijalle.

Voittajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluivat kirjailija Tommi Melender, tutkija-kriitikko Siru Kainulainen ja teatterinjohtaja Dan Henriksson. Tunnustus myönnetään vuosittain kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle Runebergin päivänä 5. helmikuuta Porvoon kaupungintalolla. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Yksinkeltainen on kaksinkeltaista on runollisista ja aforistisista tekstisiruista koostuva kudelma, joka kiertelee pienten ja alkunsa saavien asioiden lomassa. Kokoelman rikas maailmankatsanto pohjautuu kahteen pääteemaan: mehiläisten elämänmuodon tarkkailuun ja kolmivuotiaan ihmislapsen oivalluksiin.

Ensimmäisen painoksen ulkoasu on toteutettu osin käsityönä vanhalla kohopainokoneella. Kirjan kansitaide on runoilijan omaa grafiikkaa.

ILMOITUS

Kaltevilla ja luistavilla pinnoilla

Runeberg-raati perusteli valintaansa seuraavasti:

Yksinkeltainen on kaksinkeltaista on yhtä aikaa rakenteellisesti hallittu ja ilmaisullisesti elävä kokonaisuus. Tennilä karttaa sellaista runollisuutta, jossa lukijan on ratkaistava arvoitus purkamalla sisäänrakennettu koodi. Pikemminkin Tennilän kirjassa liikutaan pinnoilla, kaltevilla ja luistavillakin – huikaisevan tasapainoisesti”.

Raadin mielestä Tennilän ilmaisu tarttuu lukijaansa fyysisesti. Samalla sanojen ajatuksellinen dynamiikka saa tilaa kasvaa ja kehittyä. Tärkeämpää kuin pyrkiä tiivistämään olennainen yhteen kuvaan, on tehdä uskottava esitys siitä, miten havaitseminen rakentuu.

Teoksen nimi on yksi sen keskeisistä piirteistä: pienen lapsen kielilogiikasta on mahdollista vaikuttua uudelleen aikuisena.

Kirjoittaja ja mehiläistenhoitaja

Olli-Pekka Tennilä (s.1980 Kuopiossa) on jyväskyläläinen runoilija. Keväällä 2012 ilmestynyt Yksinkeltainen on kaksinkeltaista on hänen toinen kokoelmansa.

Tennilä on opiskellut Jyväskylässä kirjoittamista ja kirjoituksen filosofiaa yli kymmenen vuotta. Kaunokirjallisten pyrintöjen lisäksi hän harrastaa mehiläistenhoitoa, ääniteoksia, vanhoja kirjapainomenetelmiä ja polkupyöriä. Olli-Pekka Tennilä on Osuuskunta Poesian perustajajäsen ja toimii tällä hetkellä Poesian kustannusjohtajana.

Osuuskunta Poesia on eturivin runoilijoiden perustama yhteisöllinen kustantamo, jonka linja on taiteellisesti tinkimätön ja jonka kirjat tehty laadukkaista materiaaleista ekologisia arvoja kunnioittaen.

Painettujen kirjojen lisäksi Poesian teokset ovat saatavilla ilmaisina pdf-versioina osuuskunnan verkkosivuilla osoitteessa http://www.poesia.fi/.