Lehtikuva/ Markku Ulander

Perussuomalaisten varjoon oppositiopolitiikassa jäänyt keskusta yritti nostaa profiiliaan eduskunnassa maanantaina. Näyttäväksi suunniteltu poliittinen manööveri kuitenkin lässähti täysin, kun muut puolueet eivät lähteneet mukaan keskustan peliin.

Keskusta yritti saada oman ehdokkaansa eduskunnan puhemiehistöön ja muuttaa näin jo totuttua käytäntöä, jonka mukaan puhemiehistön paikat jaetaan herrasmiessopimuksella kolmen suurimman puolueen kesken ja toisena varapuhemiehenä on suurimman oppositiopuolueen edustaja.

Keskusta halusi nostaa politiikan sivuraiteelle joutuneen ex-pääministeri Mari Kiviniemen varapuheenmieheksi Perussuomalaisten Anssi Joutsenlahden paikalle. Vaikka Joutsenlahden toimintaan ei eduskunnassa ollakaan täysin tyytyväisiä, niin hän oli tehtävään kuitenkin perussuomalaisten valitsema ehdokas.

Keskusten manööveri oli tuomittu epäonnistumaan jo ennakolta, sillä ”vallankaappaus” oli suunniteltu varsin tökeröksi. Muiden puolueiden eduskuntaryhmille keskusta kertoi vain pari tuntia ennen valintatilannetta ikään kuin ilmoitusasiana, että he ovat muidenkin puolesta päättäneet vaihtaa toisen puhemiehen.

Eduskunnan puhemieheksi uudelleen valittu Eero Heinäluoma (sd.) oikeutetusti näpäyttikin valinnan jälkeisessä puheessaan keskustaa sen toimintavasta.

Siinähän ei tietenkään ole mitään laitonta tai väärää, jos totutut käytännöt kyseenalaisestaan, mutta mahtoikohan keskustan manööverissä olla tästä kyse? Lopputulos – alle 50 ääntä Kiviniemelle – ei ainakaan ollut puolueen kannalta kovinkaan mairitteleva.