Lehtikuva/ Janne Nousiainen

SVL heijastaa ulkomaalaisiin kohdistuvien ennakkoluulojen kasvua.

Jyväskylän puukotuksesta sunnuntaina vangittu on Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) paikallinen aktiivi, kertoo Helsingin Sanomat. Häntä epäillään osallisuudesta törkeään pahoinpitelyyn ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen.

SVL:n oululaista aktiivia puolestaan epäillään viime kesän kaasusumutuksesta, joka kohdistui Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista Dan Koivulaaksoon. Kirjan kaksi muuta kirjoittajaa, Li Andersson ja Mikael Brunila, puhuivat viime keskiviikkona Jyväskylässä tilaisuudessa, johon kolme äärioikeistolaista yritti tunkeutua väkivalloin.

Kansallinen Vastarinta ei ole liittänyt Jyväskylän tapausta ”taisteluraportteihinsa”. Sen sijaan järjestön verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa sanotaan äärivasemmiston sanelevan tapauksen uutisoinnin.

Vaarallisin ääriliike

Sisäministeriön tammikuussa julkaiseman tilannekatsauksen mukaan Suomen vastarintaliike on ääriliikkeistä vaarallisin.

”Se on poliittinen, valtakunnallinen ja hierarkkisesti organisoitunut järjestö. SVL:n tavoitteena on kansallissosialistisen valtion luominen epädemokraattisin keinoin. Se voidaankin määritellä vallankumoukselliseksi ja luonteeltaan militantiksi liikkeeksi”, tilanneraportissa 17.1. kuvataan.

ILMOITUS

Tavoitteena olla hyökkäävämpi

Ministeriön mukaan SVL:n näkyvä toiminta on ollut lähinnä propagandan jakamista, mutta sen ”julkilausuttu tavoite on kuitenkin olla entistä näkyvämpi ja hyökkäävämpi liike, ja se luo aktiivisesti yhteyksiä ulkomaisiin samanmielisiin ryhmiin”.

Vaikka SVL on suhteellisen pieni järjestö eikä kansallissosialistisen ideologian uskota saavuttavan Suomessa kovinkaan laajaa kannattajakuntaa, pitää ministeriö sitä organisoituna, demokratianvastaisena ja militanttina liikkeenä potentiaalisesti vaarallisena.

”Pienikin joukko asialleen omistautuneita ja suunnitelmalliseen toimintaan sitoutuneita ekstremistejä voi aiheuttaa yhteiskunnallisesti ja paikallisesti merkittäviä turvallisuusuhkia, joista todennäköisimpinä voi pitää eri vähemmistöryhmiin kohdistuvia väkivallantekoja ja heidän vihollisikseen kokemien henkilöiden uhkailua”.

”Tavallisia keskiluokkaisia kansalaisia”

SVL:ään ja muuhun uuteen äärioikeistoon kuuluvat eroavat uusnatseista ja skinheadeista. Jälkimmäisiin ajautuu usein epäsosiaalisia ja turvattomassa ympäristössä kasvaneita nuoria, joiden taustalla on aiempia rikoksia ja runsasta päihteiden, eritoten alkoholin, käyttöä.

”Uusnatsi- ja skinheadpiireihin rekrytoitumisen erityinen riskiryhmä on syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat kantasuomalaiset nuoret, jotka omassa lähiympäristössään joutuvat kosketuksiin uusnatsi- ja skinheadpiirien kanssa”.

SVL:n ja uuden äärioikeiston jäseniksi taas hakeutuu ”tavallisia keskiluokkaisia kansalaisia”, jotka ovat skinheadeja vanhempia.

”Näiden ryhmien kasvu heijastelee maahanmuuttovastaisuuden ja ulkomaalaisiin kohdistuvien ennakkoluulojen määrää yhteiskunnassa”, ministeriön tilannekatsauksessa todetaan.