Jyväskylän kirjatilaisuus uusitaan.

– Tässä hyökättiin julkiseen tilaisuuteen ja hyökkäys onnistuttiin torjumaan, Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi painottaa keskiviikkona tapahtuneesta kirjastopuukotuksesta.

– Se on pääasia.

Opisto oli yksi kolmesta järjestäjätahosta tilaisuudessa, johon pyrkineet henkilöt aloittivat tappelun, joka päätyi järjestystä valvoneen henkilön puukotukseen iltakuudelta yleisessä kirjastossa. Tilaisuudessa keskusteltiin Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson viime vuonna ilmestyneestä kirjasta Äärioikeisto Suomessa.

Hirsjärvi haluaa muistuttaa asiasta, koska pitää outona poliisin tiedotuksen linjaa. Poliisin perjantaina antamassa tiedotteessa kummankin osapuolen varustautumisesta vahingoittamiseen tarkoitetuilla astaloilla.

– Jäi olo, että ikään kuin järjestäjät olisivat kutsuneet aseellisen partion ovelle, hän sanoo.

Varovaisuutta osoitteluun

Hirsjärvi pääsi paikalle myöhässä keskiviikon lumimyrskyn vuoksi ja yhteenotto oli jo ohi. Hän ei ota kantaa siihen, oliko jollain jotain astaloita, mutta kehottaa varovaisuuteen, kun puhutaan siitä, kenellä mitäkin oli.

ILMOITUS

– Pitäisi olla aika tarkka siitä, kuka on taho. Paikalla oli niin järjestäjän edustajia kuin paljon muita ihmisiä, hän sanoo.

Hirsjärvi toteaa, että kyseisentyyppisissä tilaisuuksissa ei tapaa olla virallisia turvajärjestelyitä vaan toimitaan omien porukoiden voimin.

–Ovelle oli pyydetty ihmisiä, hän kuvaa.

Hirsjärvi pitää hyvänä sitä, että poliisi tutkii asian tarkkaan. Hän painottaa, että keskiviikon kaltainen hyökkäys on tapahtumajärjestäjän painajainen.

– Mutta se on erikoinen tapa käsitellä tapahtunutta, jos annetaan ymmärtää, että tässä on rakennettu aseellista yhteenottoa. Tässähän yritettiin hyökätä julkiseen tilaisuuteen, jossa oli 80 ihmistä. Tärkeintä on, että hyökkäys on torjuttu.

Tilaisuus uusiksi

Hirsjärvi sanoo, että tapahtuma toki aiheuttaa pelkoa.

– Totta kai. Siksi päätimme välittömästi, että järjestämme tilaisuuden uudestaan. Pelkoa vastaan voi taistella vain avoimuudella ja keskustelulla.

Uusi tilaisuus järjestetään heti, kun se sopii kirjan tekijöille. Hirsjärvi toivoo, että se voidaan pitää samassa paikassa kuin keskiviikkona.

– Kirjasto on sananvapauden sydän. Kun kirjastoon hyökätään, pitää huolehtia siitä, että tilanteeseen ei alistuta. Kirjaston pitää olla yhteiskunnallisen keskustelun paikka.

Kulminaatiopiste?

Hirsjärveä keskiviikon tapahtumat ovat järkyttäneet.

– Kun tulin paikalle, tapasin joukon täriseviä nuoria, hän kuvaa.

– Olen isosti vihainen siitä, että me vanhat olemme päästäneet tilanteen näin pahaksi.

Hän on havainnut keskiviikon jälkeen muutosta ilmapiirissä.

– Näen, että tämä hyökkäys oli kulminaatiopiste, jossa me suomalaisina otamme kantaa siihen, tapahtuuko tällaista jatkossa vai ei.

Hänestä on hyvä, että jopa Hommafoorumilla on irtisanouduttu hyökkäyksestä ja toivotettu puukotuksen uhrille tervehtymistä.

– Sielläkin näkyy uudenlaisen keskustelun alku.