Kirjailijoiden ja toimittajien sananvapausjärjestö Suomen PEN vaatii viranomaisia selvittämään oikeudenmukaisesti ja pikaisesti Jyväskylän kaupunginkirjaston tapahtumat viime keskiviikkona. Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen hyökättiin ja yhtä järjestysmiestä puukotettiin.

”Väkivalta on surullinen ja ehdottoman väärä tapa toimia. Jyväskylässä tapahtunut väkivaltainen isku ei kaikesta huolimatta saa lietsoa pelkoa. Kirjojen kirjoittaminen, niiden kustantaminen, myyminen ja lainaaminen sekä kirjoista järjestettävät tilaisuudet ovat oleellinen osa sananvapautta”, PEN toteaa kannanotossaan.

Se pitää poikkeuksellisen valitettavana, että väkivaltaa tapahtui kirjastossa. Kirjastolaitos on suomalaisen kirjallisen kulttuurin kulmakiviä, sen arvokkaimpia helmiä.

”On hienoa, että kirjastoissa järjestetään lainaustoiminnan lisäksi keskustelutilaisuuksia. Kirjastot ovat paikkoja, joissa kenenkään ei pidä pelätä, vaan joissa itse kunkin pitäisi käydä useamminkin”.

PEN painottaa, että turvaamalla ilmaisunvapautta turvataan muita kansalaisoikeuksia, kuten kokoontumisen vapautta ja oikeutta poliittiseen toimintaan. Järjestön mielestä tällaisiin vapauksiin ei koskaan kuulu minkäänlainen väkivaltainen toiminta.

”Väkivalta – tai vain sen uhka – johtaa syvempiin konflikteihin ja vaikeuttaa kaikkea kansalaistoimintaa”.