Lehtikuva/ Janne Nousiainen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki arvioi, että Jyväskylässä keskiviikkona tapahtunut, puukotukseen päättynyt hyökkäys oli hyökkäys suomalaista demokratiaa vastaan.

– Suomalaisen demokratian ja yhteiskunnan vahvuus on ollut se, että täällä jokainen on pelkäämättä voinut kertoa omat näkemyksensä ja tuoda esiin poliittisen kansansa. Olemme erilainen maa verrattuna melkein kaikkiin muihin maihin siinä, että poliittiset toimijat ministereihin asti voivat liikkua kansan parissa, hän sanoi Kansan Uutisille torstaina.

– Tämä on asia, josta kaikkien pitää yhdessä kaikilla tavoilla pitää huolta.

Liian monta yksittäistapausta

Jos tilaisuuksiin tullaan puukolla ja pulloilla aseistautuneina ja luotiliiveillä suojautuneina, ollaan ylitetty aika monta kynnystä.

Arhinmäestä viranomaisten pitää nähdä, että kyse ei ole enää yksittäistapauksista. Sisäministeriö arvioi viime viikolla, että äärioikeisto on Suomessa harmiton ilmiö.

– Hyökkäykset pitää pysäyttää, koska ne muuttavat koko yhteiskuntaa, hän sanoo ja luettelee: hyökkäys Dan Koivulaaksoa vastaan, kaasuisku Pride-tapahtumaan, äärioikeiston hyökkäys kokoomusta vastaan eduskuntavaalien alla.

– Tapauksia on liian monta, että niistä voisi yhä puhua yksittäistapauksina, ministeri toteaa.

ILMOITUS

– Jos tilaisuuksiin tullaan puukolla ja pulloilla aseistautuneina ja luotiliiveillä suojautuneina, ollaan ylitetty aika monta kynnystä.

Löperö Räsänen

Arhinmäki arvioi sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) olleen löperö toimissaan.

– Esimerkiksi Pride-iskun yhteydessä Räsänen ei ole puolustanut riittävän voimakkaasti ja painokkaasti sitä, että suomalaisten viranomaisten tehtävä on turvata kaikkien ihmisten mielenilmaisuvapaus, Arhinmäki sanoo.

– Nyt olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa osa ihmisistä joutuu miettimään, mitä uskaltaa sanoa. He joutuvat miettimään, millaisia tilaisuuksia uskaltavat järjestää ja missä toimia.

– Selvästi ne näyttävät kohdistuvan ennen muuta vasemmistoon, joka on ollut voimakkaasti rasismin vastainen ja vastavoima maahanmuuttovastaisuudelle.