Lehtikuva/ Janne Nousiainen

Arhinmäki vaatii sisäministeriltä tiukempia otteita äärioikeiston iskujen ehkäisemiseksi.

Jyväskylän kaltaiset hyökkäykset ovat jäävuoren huippu, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki torstaina Ylen Radio Suomen Ajantasassa.

Hänen mukaansa suhtautuminen vähemmistöihin on viime aikoina muuttunut.

– Parin viime vuoden aikana se minkälaista kieltä käytetään vähemmistöistä, maahanmuuttajista, on muuttunut. Ja sitä lietsotaan internetin kautta ihan järjestelmällisesti, Arhinmäki sanoi Ylen haastattelussa.

Äärioikeiston silmätikuksi on hänen mukaansa joutunut vasemmisto, joka on toiminut rasismin ja maahanmuuttovastaisuuden vastavoimana. Lisäksi iskuja on tehty seksuaalivähemmistöihin ja myös koko poliittista järjestelmää vastaan.

– Nämä ovat hyökkäyksiä sananvapautta ja demokratiaa vastaan. Näitä ei voida enää kuitata yksittäistapauksina, vaan niihin pitää oikeasti puuttua, Arhinmäki sanoi.

ILMOITUS

Kansallinen Vastarinta aktivoitunut

Tutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta sanoi aamulla Ylen Ykkösaamussa, että puukotuksen tekijät ovat todennäköisesti osa pohjoismaiden sisarjärjestöjen mallin mukaan perustettua kansallissosialistista Suomen Vastarintaliike -järjestöä.

Puuronen ei yllättynyt Jyväskylän puukotustapauksesta.

– Ottaen huomioon sen poliittisen ja ideologisen kehityksen, jota Suomessa ja Euroopassa yleensä on viime aikoina tapahtunut, niin tämä ei ollut mitenkään yllättävä tapahtuma.

Suomen Vastarintaliike pitää vihollisinaan vasemmistolaisuutta ja monikulttuurisuuden puolestapuhujia.

– Viime kesästä lähtien, jolloin järjestön johdossa tapahtui muutoksia, sen toiminta näyttää aktivoituneen ja saaneen entistä väkivaltaisempia muotoja, sanoi Puuronen Ykkösaamussa.

Vastarintaliike pyrkii olemaan hyökkäävämpi

Sisäministeriö julkisti viime viikolla ääriliikkeitä koskevan tilannekatsauksen. Sen mukaan radikaali äärioikeisto on Suomessa vähäinen ilmiö.

Poikkeuksena tilannekatsauksessa nostettiin esiin juuri selkeästi kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike. Kyseessä on poliittinen, valtakunnallinen ja hierarkkisesti organisoitunut järjestö, jonka tavoitteena on kansallissosialistisen valtion luominen epädemokraattisin keinoin. Ministeriön mukaan SVL on vallankumouksellinen ja luonteeltaan militantti liike.

SVL:n näkyvä toiminta on ollut lähinnä propagandan levittämistä. Sen tavoitteena on kuitenkin olla entistä hyökkäävämpi liike, ja se luo aktiivisesti yhteyksiä ulkomaisiin samanmielisiin ryhmiin, todettiin tilannekatsauksessa.

Puukotus tapahtui Jyväskylän kaupunginkirjastossa keskiviikkoiltana Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuden päästyä juuri alkuun. Kolme miestä yritti tunkeutua tilaisuuteen, mutta heitä ei päästetty luentosaliin. Syntyneessä nujakassa yhtä järjestyshenkilöä puukotettiin.

Poliisi on tehnyt tapauksesta kiinniottoja. Tapausta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä.