Vasemmiston kansanedustaja Eila Tiainen tuomitsee iskun, joka tapahtui Äärioikeisto Suomessa– kirjan esittelytilaisuudessa Jyväskylässä. keskiviikkona

– On viimeinkin tunnustettava, että Suomessa toimii järjestäytyneitä äärioikeistolaisia ryhmiä.

Jyväskylän kirjastossa yhtä henkilöä haavoitettiin puukolla. Tilaisuudessa oli puhumassa kaksi kirjan kirjoittajista, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Mikael Brunila, jotka eivät vahingoittuneet hyökkäyksessä.

– Li Andersson,Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso ovat rohkeasti nostaneet viime vuonna ilmestyneessään kirjassaan esille vakavan suomalaista yhteiskuntaa koskettavan ongelman. Äärioikeistolaista politiikkaa ja väkivaltaa kohdataan Suomessa sekä jokapäiväisen rasismin että äärimmäisyyksiin vietyjen väkivaltaisten iskujen muodossa. Nyt Jyväskylässä tapahtunut isku on vain yksi, jokseenkin törkeä esimerkki tällaisesta toiminnasta, sanoo Tiainen.

Viime kesänä myös toinen kirjan kirjoittajista, vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso, joutui iskun kohteeksi Oulussa.

ILMOITUS

– Nämä eivät ole enää mitään yksittäistapauksia satunnaisia henkilöitä kohtaan, vaan törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja, jotka tulisi laajalti tuomita välittömästi.

Tiaisen mukaan suomalaisessa poliittisessa ilmapiirissä on tapahtunut sellaista, mikä mahdollistaa ja on hiljaisesti sallinut äärioikeistolaisen liikkeen voimistumisen ja esilletulon.

– Tavalla, jolla politiikassa puhutaan esimerkiksi siirtolaisista, maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä on vaikutusta myös siihen miten ihmiset kohtaavat toisiaan arjessa. Myös poliitikkojen on syytä ymmärtää tämä. Kaikenlainen rasistinen käyttäytyminen, oli se sitten puhetta tai fyysistä väkivaltaa on otettava vakavasti ja kitkettävä pois.