Lehtikuva/ KIRILL KUDRYAVTSEV

Tutkija pitää lakia Putinin virhearviona.

Estämällä orpolasten adoptoinnit Yhdysvaltoihin Venäjän hallinto pyrkii kääntämään huomion pois maata vaivaavasta korruptiosta sekä saattamaan vastustajansa huonoon valoon hyödyntämällä amerikkalaisvastaisia tuntoja. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sean Roberts, joka työskentelee tutkijana instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelmassa.

Venäjällä vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi adoptiolaki kieltää lasten adoptoinnit Yhdysvaltoihin.

Laki on Venäjän vastaus Yhdysvalloissa joulukuussa voimaan tulleeseen Magnitski-lakiin, jolla määrättiin matkustus- ja talouspakotteita joukolle venäläisiä virkamiehiä, joita epäillään osallisuudesta asianajaja Sergei Magnitskin kuolemaan. Magnitski kuoli epäilyttävissä olosuhteissa ollessaan tutkintovankeudessa vuonna 2009. Hän oli nostanut vakavia syytteitä viranomaisten, poliisin ja mafian välisistä salaisista sopimuksista.

Levada-tutkimuslaitoksen mukaan yleinen mielipide Venäjällä ei ollut Magnitski-laille kielteinen. Sen mielipidetutkimuksessa joulukuussa 2012 vain hieman runsas viidennes vastusti lakia, ja lähes 45 prosenttia ilmaisi tukensa Yhdysvaltain pyrkimyksille rangaista korruptioon syyllistyneitä.

Puolustushallinnossa korruptiota

Miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin kuitenkin vastasi lakiin kovin ottein?

ILMOITUS

Sean Robertsin Fiia Commentissa esittämän näkemyksen mukaan uusi adoptiolaki on keino siirtää yleisön huomio pois korruptiosta, sillä Putin oli vähän aikaisemmin erottanut puolustusministeri Anatoli Serdjukovin kavallusepäilyjen vuoksi. Serdjukovin tapaus on Robertsin mukaan yksi viime vuosien merkittävimmistä lahjusjupakoista Venäjällä. Se on herättänyt epäilyksiä maan mittavan puolustusbudjetin käytön läpinäkyvyydestä sekä hallituksen toiminnan rehellisyydestä.

”Putinin virhearvio”

Roberts pitää adoptiolakia Putinin virhearviona, sillä sitä kannattaa vain niukka enemmistö venäläisistä. Useimmilla on hyvä käsitys siitä, miten huono lastensuojelun taso on Venäjällä. Venäjän opetus- ja tiedeministeriön julkistamien lukujen mukaan vuonna 2011 venäläisissä lastenkodeissa kuoli 181 lasta.

Yhdysvaltoihin on vuodesta 1999 lähtien adoptoitu 45 112 lasta, näiden joukossa huomattava määrä vammaisia lapsia. Venäjän viranomaisten mukaan Yhdysvaltoihin adoptoiduista lapsista on tähän mennessä kuollut 19.