Viime Viikkolehdessä kerrottiin ongelmista, joita freelance-työntekijälle tuli, kun hän teki sopimuksen laskutusosuuskunta Eezyn kanssa. Näin SAK vastaa Eezyn esittämään arvosteluun.

Osuuskunta Eezy alkoi saada kesällä 2012 työntekijöiltään yhteydenottoja, joiden mukaan heille ei enää myönnetä työttömyyspäivärahaa.

Jupakan alkulähteenä on kaksi työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöstä, joissa todettiin, että Eezyn kautta työskennelleillä hierojilla ei ollut oikeutta soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Lautakunnan mielestä osa-aikaista työaikaa ei voitu todentaa, vaikka hierojat toimittivat osuuskunnalle laskut tehdyistä työtunneista.

Eezyn tiedottaja Jouni Valta syyttää, että työttömyyskassojen toimintalinja on muuttunut SAK:n paimentamisen seurauksena.

Muutoksenhakulautakunnan jäsen, SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta ilmoitti kassoille lautakunnan ratkaisuista. ”Näiden päätösten valossa on siis syytä suhtautua suurella varauksella näihin Eezy-tyyppisiin puljuihin”, Kaukoranta kirjoittaa 13. 6. 2012 päivätyssä sähköpostissaan.

Muutoksenhakulautakunta ei ollut ratkaisuissaan yksimielinen, vaan toisen hierojan tapauksessa Kaukoranta äänesti päivärahan myöntämisen puolesta.

ILMOITUS

Tiedottaminen hyvä tapa

Ilkka Kaukoranta, oliko työttömyyskassojen informoiminen työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan laintulkinnasta SAK:lta saamanne ohje?

– Toimenkuvaani kuuluu yhteydenpito kaikkiin toimijoihin – siis eivät tietenkään yksittäiset sähköpostit.

Ymmärsitte varmaankin, että viestinne vaikuttaa työttömyyskassojen ratkaisuihin?

– Tiedostan kyllä sen. Tiedottaminen kuuluu hyviin tapoihin ja on hyvä ihmisten oikeusturvan kannalta. Ajatuksena oli, että saisin oikeuskäytännön tietoon tahoille, jotka ovat ihmisten kanssa tekemisissä.

Oikeuskäytännöstä puhuminen on ennenaikaista, kun ennakkopäätöstä ei vielä ole olemassa. Hierojat ovat valittaneet ratkaisuista vakuutusoikeuteen. Oliko muutoksenhakulautakunnan päätöksestä tiedottaminen hätiköityä?

– Se, ettei lopullista sanaa ole, ei mielestäni tarkoita, ettei asiasta kannattaisi jotain sanoa.

”Eezy mustamaalaa”

SAK:n tulisi olla työntekijöiden edunvalvoja, mutta työntekijät ovat menettäneet päivärahojaan toimintanne vuoksi. Eezy kehottaa heitä liittymään Yleiseen työttömyyskassaan. Onko tämä tarkoituksenmukaista?

– Ei. Meistä on ikävää, että Eezy on valinnut mustamaalaamisen linjan.

Onko SAK:lla linjaus osuuskuntatyöstä?

– Mielestämme kaikki yrittäjyys ja työ on hyvä juttu, ja se, että työttömät keksivät, millä kaikilla tavoilla sitä duunia voisi tehdä.

Freelance-työtä saatetaan tehdä alle työehtosopimusten mukaisten palkkojen. Ajatellaanko SAK:ssa, että freelancereille ei kuulu ansiosidonnaista päivärahaa, koska he ovat ennemmin yrittäjiä kuin työntekijöitä?

– Palkkatyö pitäisi tehdä työsuhteessa, eikä siihen liittyviä työnantajavelvoitteita ja työehtosopimusta pitäisi kiertää millään yrittäjävirityksillä. Myös osuuskunnassa työsopimuksella työskenneltäessä palkkioiden pitää olla TES:n mukaiset. Osuuskunnalla on työnantajana vastuu siitä, onko näin. Voisi spekuloida, että Eezy olisikin eri mieltä siitä, onko se työnantaja vai toimeksiantaja, jos tämäntyyppinen keissi menisi oikeuteen ja riskinä olisi, että Eezylle tulisi palkkasaatavia maksettavaksi.